1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yhdysvaltain kongressi

Kuvat parkkihalliin ajetuista kansalliskaartilaisista kuohuttavat USA:ssa – viranomaislähteen mukaan 100–200 sotilaalla koronatartunta

Toistaiseksi ei ole tietoa siitä, kuka määräsi parkkihallin nukkumapaikaksi kansalliskaartin sotilaille.

Yhdysvaltain kongressi
Maastopukuinen kansalliskaartin sotilas nukkuu kongressitalolla.
Kansalliskaartin jäsenet päästettiin nukkumaan takaisin kongressitalolle, kun kuvat parkkihallissa yöpyvistä sotilaista vuotivat julkisuuteen.Michael Reynolds/ EPA

Yhdysvaltain tuore presidentti Joe Biden on esittänyt anteeksipyynnön maan kansalliskaartiviraston johtajalle sotilaiden huonosta kohtelusta.

Kohu sai alkunsa, kun julkisuuteen vuoti torstaina kuvia parkkihallissa nukkuvista kansalliskaartin jäsenistä.

Politico-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan esimerkiksi yhdelle 5 000:n kaartilaisen yksikölle oli osoitettu nukkumatilaksi parkkihalli, missä oli käytössä vain yksi vessa.

Lukuisat edustajainhuoneen jäsenet ja senaattorit ovat tuominneet jyrkästi sotilaiden kohtelun.

– Tämä on kohtuutonta ja vaarallista, tviittasi republikaanisenaattori Tim Scott, joka vaatii päätöksen tehnyttä henkilöä tai henkilöitä vastuuseen.

Washingtoniin sijoitettiin yli 25 000 kansalliskaartin sotilasta Bidenin virkaanastujaisten alla.

Ennen virkaanastujaisia lukuisat kaartilaiset nukkuivat kongressitalon käytävillä. Kun kongressiedustajat palasivat takaisin töihinsä, määräsi toistaiseksi tuntematon taho sotilaat läheiseen parkkihalliin.

Nyt selvittelyn alla on se, kuka kyseisen määräyksen antoi. Sittemmin sotilaat on päästetty takaisin pitämään lepo- ja nukkumistaukojaan kongressitalon tiloihin.

Koronatartuntarypästä pelätään

Kuvat parkkihallissa vierekkäin lepäilevistä kansalliskaartilaisista ovat aiheuttaneet huolta myös koronan leviämisestä joukkojen keskuudessa.

Uutistoimisto Reutersille nimettömänä puhuneen viranomaisen mukaan tähän mennessä 100–200 kaartilaisella on todettu koronatartunta. Lukua ei ole vahvistettu virallisista lähteistä.

The New York Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan lähipäivien aikana suurin osa eli noin 19 000 kaartilaisista palaa takaisin kotiosavaltioihinsa.

Lehden mukaan noin 7 000 sotilaan on määrä jäädä turvamaan pääkaupunkia maaliskuuhun saakka.

Lue seuraavaksi