1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Koronatestaus

Pelko muuntoviruksesta? Eteläpohjalaiset hakeutuvat taas koronatesteihin

Jouluna ja alkuvuonna notkahtaneet testausmäärät ovat palanneet lähes ennalleen.

Koronatestaus
Koronatestaus Ivalossa
Ylilääkäri Matti Rekiaro muistuttaa, että koronatestiin kannattaa hakeutua myös lievillä oireilla.Anneli Lappalainen / Yle

Ylilääkäri Matti Rekiaro on tyytyväinen, että eteläpohjalaiset näyttävät hakeutuvan koronatestiin lähes yhtä ahkerasti kuin loka-marraskuussa 2020.

– Testausmäärät ovat nyt kaksi kolmasosaa siitä tasosta. Määrä lähti viime viikolla taas nousuun.

Esimerkiksi perjantaina 22.1.2021 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella testattiin 449 ihmistä.

Rekiaro uskoo, että vilkas uutisointi Britanniasta peräisin olevasta muuntoviruksesta on aktivoinut ihmisiä hakeutumaan taas testeihin myös vähillä oireilla.

– On vain ajan kysymys, koska muuntovirus leviää meille. Olisi epätodennäköistä, että Etelä-Pohjanmaa varjeltuisi siltä kokonaan. Se on niin herkästi tarttuvaa, Rekiaro sanoo.

Vaasan sairaanhoitopiirissä on jo todettu kuusi muuntovirustartuntaa. Etelä-Pohjanmaalla luku on vielä nolla.

Viisi satunnaisnäytettä THL:n analyysiin viikottain

Etelä-Pohjanmaan keskussairaala lähettää viikottain satunnaisella otannalla viisi positiivista koronanäytettä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laboratorioon, jossa tehdään tarkempi muuntovirusanalyysi.

Vastaukset saadaan viiveellä eli yleensä seuraavalla viikolla alkuviikosta.

– Voimme tietysti pyytää THL:n analyysin myös erikseen, jos meillä on vaikkapa epäily, että korona on tarttunut erittäin helposti.

Rekiaro on testausmäärän kasvun lisäksi myös tyytyväinen, että esimerkiksi Seinäjoella rakennustyömaalta lähtenyt koronaketju on saatu katkaistua.

Vuoden 2021 puolella koronaan sairastuneet eteläpohjalaiset ovat työikäisiä ja nuoria. Tammikuussa Etelä-Pohjanmaalla ei ole kirjattu yhtään uutta koronakuolemaa.

Lue seuraavaksi