Hyppää sisältöön

Suomi ryhtyi tutkimaan koronamuunnoksia, jotta rajoitukset voisi kohdistaa tarkemmin – koneisto voi tutkia tuhansia virusnäytteitä kerralla

Uusilla tutkimuksilla selvitetään, mistä virusvariantit ovat peräisin ja kuinka laajasti ne ovat levinneet.

Tutkija Sari Hannula tarkastelee läpivirtauskammiota Suomen molekyylilääketieteen instituutin laboratoriossa. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Koronan virusmuunnoksia on alettu Suomessa tutkia viime viikkoina kiihtyvällä tahdilla, jotta virusmuunnoksista saataisiin uutta tietoa ja muun muassa rajoitustoimet voisi kohdistaa tarkemmin.

Uusien tutkimusten avulla voidaan tunnistaa rajoilta maahan tulevia virusvariantteja ja niiden tartuntariskiä.

Suomen molekyylilääketieteen instituutin laboratoriopäällikön Pekka Ellosen mukaan Helsingin yliopistossa toimivan laboratorion näytteet ovat peräisin etulinjan positiivisista koronanäytteistä.

Laboratoriopäällikkö Pekka Ellosen mukaan sekvensointikapasiteettia on mahdollista kasvattaa entisestään. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Tutkimuksessa tarvittavia CDNA-näytteitä. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Laboratoriopäällikkö Pekka Ellosen mukaan tutkimusten avulla pystytään seuraamaan eri viruskantojen yleisyyttä myös maan rajojen sisäpuolella.

– Reaaliaikaisen sekvensoinnin tavoitteena on tunnistaa esimerkiksi rajoilta maahan tulevia virusvariantteja ja niiden muodostamaa kohonnutta tartuntariskiä.

Britanniasta ja Etelä-Afrikasta on levinnyt nopeasti aiempaa helpommin tarttuva virusmuunnos muihin maihin, myös Suomeen.

Tutkittavaksi tulee satoja näytteitä viikossa

Suomessa ensimmäisiä Britanniasta peräisin olevia virusmuunnoksia havaittiin vuodenvahteen tienoilla. Tämän jälkeen Suomessa on alettu tehostaa virusmuunnoksen tutkimusta.

– Jos on epäilys, että näytteessä on muunnosta, ne ohjautuvat tänne tai muihin Suomen sekvensointilaboratorioihin, Ellonen sanoo.

Tutkija Sari Hannula kurottaa tutkimustyössä tarvitsemaansa reagenssikasettilaatikkoa hyllystä. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Helsingin Meilahdessa sijaitsevaan laboratorioon on saapunut vuoden vaihteen jälkeen viikoittain 100–200 näytettä tutkittavaksi.

Suomessa on tähän mennessä raportoitu runsaat 80 virusmuunnosten aiheuttamaa koronatartuntaa.

Virusmuunnoksen leviämistä pyritään estämään tehokkaasti

Virusmuunnoksen leviämistä Suomeen pyritään estämään tehokkaasti. Maan hallitus kertoi perjantaina uusista kiristyvistä rajatoimista, joiden mukaan vain välttämätön maahantulo sallitaan.

Laboratoriopäällikkö Pekka Ellosen mukaan sekvensointikapasiteettia voidaan yhä kasvattaa nykyisestä.

– Toistaiseksi ollaan pärjätty pienillä joustoilla, eli ei meidän vielä ole tarvinnut yötä päivää tehdä.

Ellonen kertoo, että näytteet tutkitaan suurkapasiteettisekvensaattoreilla, joilla pystytään tarvittaessa sekvensoimaan tuhansia virusnäytteitä kerralla.

Tutkija Sari Hannula tarkkailemassa sekvensaattorin näyttöä. Kuva: Petteri Bülow / Yle
Laboratoriopäällikkö Pekka Ellosen mukaan tutkittavat näytteet on inaktivoitu, joten tutkijat eivät tarvitse erityisiä suojavarusteita. Kuva: Petteri Bülow / Yle

– Tutkimuksessa käytetään ihan molekyylibiologian perusmenetelmiä, kuten esimerkiksi lämpötilanvaihteluihin perustuvaa polymeraasiketjureaktiota, Ellonen selventää.

Vaikka laboratoriossa tutkittava massa on peräisin etulinjan positiivisista näytteistä, erityisiä suojavarusteita ei laboratoriossa tarvita.

– Meille saapuva virusmateriaali on inaktivoitu ennen laboratorioon saapumista, Ellonen selventää.

Lue lisää: