1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oppivelvollisuus

Tredu valmistautuu maksuttomaan opiskeluun – hankintalistalla kokkiveitsiä, turvajalkineita ja tietokoneita

Ensi syksystä alkaen oppivelvollisen opiskelijan ei tarvitse ostaa itse opiskeluun tarvittavia välineitä.

oppivelvollisuus
Parturi-kampaaja -opiskelija harjoittelee
Välineiden ja materiaalien tarve vaihtelee tutkinnosta toiseen. Parturi-kampaajaopiskelija tarvitsee monenlaisia hiustenleikkuuvälineitä. Marko Melto / Yle

Tampereen seudun ammattiopisto Tredu valmistuu ensi syksynä tulevaan isoon muutokseen. Oppivelvollisuus laajenee 18 vuoteen, ja opiskelu toisella asteella muuttuu maksuttomaksi oppivelvollisille opiskelijoille.

Opiskelijan ei siis tarvitse ostaa itse opiskeluun tarvittavia välineitä ja materiaaleja. Esimerkiksi oppikirjat tai työvaatteet tarjoaa jatkossa koulu.

Tredussa suunnitellaan parhaillaan hankintoja ensi syksyä varten. Tredu kertoo tiedotteessaan, että aloittavien oppivelvollisten tarkkaa määrää ei vielä tiedetä, mutta yhteishaussa on haettavana yli 2 000 aloituspaikkaa. Tredulle on myönnetty 212 000 euroa lisärahoitusta syyslukukaudelle 2021.

Muutos koskee nykyisiä yhdeksäsluokkalaisia

Tredussa selvitetään nyt, mitkä välineet ja ja materiaalit ovat välttämättömiä kunkin tutkinnon suorittamisessa. Esimerkiksi kokkiopiskelijat tarvitsevat veitsisarjaa, parturi-kampaajaopiskelijat hiustenleikkuuvälineitä ja metsäalan opiskelijat turvajalkineita ja muita turvavarusteita.

Tietokoneita Tredu tarjoaa tutkinnosta riippuen kannettavina tai oppilaitoksen tiloissa käytettävinä.

Ensimmäinen laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluva ikäluokka valmistuu yhdeksänneltä luokalta tänä keväänä. Opiskelu on tästä ikäluokasta alkaen maksutonta toisella asteella tai muussa oppivelvollisuuden piirissä olevassa koulutuksessa. Myös ammatilliseen koulutukseen valmentava VALMA-koulutus on heille maksutonta.

Lue lisää:

Tuhansia tietokoneita, satoja saksia – kouluissa alkoi hankintarumba, jonka loppusummaa ei tiedä kukaan

Mitä tapahtuu, jos ei hae peruskoulun jälkeen mihinkään? Etsimme vastaukset 8 kysymykseen täysi-ikäisyyteen asti kestävästä oppivelvollisuudesta

Lue seuraavaksi