1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ostopalvelut

Kärhämä Tero Pitkämäen päivähoitokuvioiden ympärillä jatkuu – tarkastuslautakunnan ja puheenjohtajan välit tulehtuneet

Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan politikoinnista.

ostopalvelut
Päiväkodin nimikyltissä esiintyy kaksi animoitua lasta.
Viisijäsenisen Ilmajoen tarkastuslautakunnan neljän jäsenen sukset ovat menneet ristiin puheenjohtajan kanssa. Heidän tiedotteensa mukaan lautakunta ottaa Tero Pitkämäen päiväkotikiemuroihin kantaa oman protokollansa mukaisesti, mikäli tapaus sitä vaatii.Pasi Takkunen / Yle

Ilmajoen kunnan tarkastuslautakunnan neljä jäsentä lähettivät lauantaina 23.1. tiedotteen medialle. He haluavat irtisanoutua Ilmajoen kunnan päivähoitopalveluiden ostoja koskevista uutisoinneista, sekä puheenjohtajansa Hannu Akkasen julkituloista haastatteluissa.

Emme edusta sellaista politiikkaa, missä osapuolia nostetaan esiin, mustamaalataan tai syytetään ilman olemassaolevia todisteita, lautakunnan jäsenet kirjoittavat tiedotteessaan.

Jupakka alkoi, kun joukko ilmajokelaisia paikallispoliitikkoja vaati selvitystä nykyään keihhäänheiton lajivalmentajana toimivan Tero Pitkämäen ja hänen perheensä päivähoitojärjestelyistä.

Ilmajoella asuvan perheen lapset ovat käyneet päiväkodissa Seinäjoella. Pitkämäen ja kunnan välisestä sopimuksesta ei ole löytynyt mustaa valkoisella, mikä herätti ihmetystä osassa päättäjiä.

Lue lisää: Tero Pitkämäen perheen päivähoitokuvioista vaaditaan selvitystä Ilmajoella - Pitkämäki: "Taloudellisesti siitä ei ole ollut meille hyötyä"

Päiväkoti Jump sijaitsee Seinäjoen Ideaparkissa. Tero Pitkämäen mukaan hän ja puolisonsa omistavat noin prosentin osuuden päiväkodista. Heidän kolme lastaan ovat käyneet Jumpissa muutaman vuoden. Syksystä 2020 lähtien päivähoitopaikkoihin ei ole enää käytetty Ilmajoen ostopalvelusopimusta.

Karvonen: ei todisteita

Miksi tapauksen uutisointi ärsyttää tarkastuslautakunnan muita jäseniä paitsi puheenjohtajaa?

– Emme halua, että keskeneräistä asiaa ruoditaan, kun ei ole kuin mutu-tuntumaa, millä voi sanoa mitään. Jos mainitaan tarkastuslautakunta ja ne mekanismit, miten voi toimia, ihmiset ajattelevat, että koko tarkastuslautakunta on tällaisen asian takana ja tällä tyylillä. Siksi tulimme esiin, sanoo tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Juha-Pekka Karvonen.

Hän korostaa myös keskeneräisten asioiden käsittelyssä luottamuksellisuutta.

Ilmajoen kunnanjohtaja antoi hiljattain kunnanhallitukselle selvityksen muun muassa päivähoitoon liittyvästä päätöksestä ja päätöksenteosta.

Lue lisää: Tero Pitkämäen päivähoitosopimus löytyi virkamiehen sähköpostista - Ilmajoen kunnanjohtajan mukaan järjestely oli kunnalle edullinen

Tarkastuslautakunta halusi lisäselvityksiä ja on pyytänyt tilintarkastajalta nähtäväkseen kaikki päivähoidon ostopalvelusopimukset viime vuosilta.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtaja Hannu Akkanen totesi julkisuudessa omana näkemyksenään, että selvitys ei tyydytä kaikilta osin. Perimmäinen kysymys hänen mielestään on, kohdellaanko kuntalaisia yhdenvertaisesti.

Lue lisää: Tero Pitkämäen päivähoitojupakka jatkuu – Ilmajoen kunnan tarkastuslautakunta haluaa lisäselvityksiä

Tero Pitkämäki och Antti Ruuskanen fotograferade genom en mobilkamera.
Pitkämäen päiväkotikuvioita selvitellään vielä monilla tahoilla, uskoo Hannu Akkanen. Asialle ei panna vielä pistettä ,ja jos jotakin lausuttavaa tulee, sitten tiedotetaan sanoo Juha-Pekka Karvonen.Yle/Antti Koivukangas

Juha-Pekka Karvosen ja tarkastuslautakunnan muiden jäsenten, Birgitta Sihdon, Sari Mantereen ja Seppo Pitkämäen näkemyksen mukaan tarkastuslautakunta ei ole saanut haltuunsa todisteita, joiden nojalla asiassa olisi tarpeen tehdä päätöstä julkilausumasta, kannanotosta tai asian saattamisesta tiedoksi kunnanvaltuustolle.

Hannu Akkanen sanoo, ettei ymmärrä, mitä lautakuntakollegat tarkoittavat.

– Se, kenellä on toimivalta päättää asioista, pitäisi käydä selvästi ilmi varhaiskasvatuslain 50 pykälästä ja Ilmajoen kunnan hallintosäännöstä.

Tulehtunut ilmapiiri?

Tarkastuslautakunnan jäseniä harmittaa, että keskeneräinen asia on tuotu julkisuuteen tavalla, joka vaikuttaa negatiivisesti kaikkiin tapauksessa esiin tulleisiin osapuoliin.

Haluamme myös korostaa asian osalta lukijan vastuuta, sillä osa julkaisuista on tehty poliittisen taustan omaavissa medioissa tai sosiaalisen median kanavissa, ja ne voivat siten ajaa myös erinäisiä poliittisia tavoitteita. Emme siksi allekirjoita eri medioissa väitettyjä julkilausuimia emmekä kannanottoja, tiedotteessa kirjoitetaan.

– Kunnallisvaalit lähestyvät, kuittaa Akkanen muiden lautakunnan jäsenten huolen ja sanoo ihmettelevänsä erityisesti sitä, että tiedote lähetetään lautakunnan nimissä ilman, että koko lautakunta olisi ollut yhdessä asiasta päättämässä.

Ilmajoen tarkastuslautakunnan varapuheenjohtaja Karvonen ja puheenjohtaja Akkanen kuitenkin kilvan vakuuttelevat, että asiat riitelevät, eivät ihmiset. Jukka-Pekka Karvonen korostaa, etteivät he yritä tukkia kannanotollaan puheenjohtajan suuta.

– Lehtien uutisoinnit eivät ole oikea tapa hoitaa asioita. Jos haluaa nostaa jotakin keskusteluun, tehdään mielipidekirjoitus, hän sanoo.

– Heillä on oikeus mielipiteeseensä kuten toivottavasti myös minulla. Toimittajat soittivat ja haastattelivat ja toin esiin, että se mitä sanon, on oma näkemykseni.

Onko Ilmajoen tarkastuslautakunta työskentelykykyinen tulehtuneessa ilmapiiristä huolimatta?

– Kyllä, vastaavat miehet kuin yhdestä suusta.

Lue seuraavaksi