1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

EU käsittelee Venäjän tilannetta maanantaina – Haavisto: Rauhallisten mielenosoittajien pidättäminen ei ole hyväksyttävää

Presidentti Niinistö toivoo EU-mailta yhtenäistä linjaa.

Venäjä
Pekka Haavisto
Tiina Jutila / Yle

EU-maiden ulkoministerit keskustelevat maanantaina Venäjän kärjistyneestä tilanteesta. Ministerit pohtivat mahdollisia seuraamuksia Venäjällä nousseiden mielenosoitusten nujertamiselle ja opposition edustajien pidätyksille.

Venäjälle palannut oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi pidätettiin viikko sitten heti lentokentällä. Tänään lauantaina poliisi pidätti eri puolilla maata tuhansia Navalnyin tueksi mieltään osoittaneita.

EU:n ulkopoliittinen korkea edustaja Josep Borrell kertoi Twitterissä, että hän seuraa Venäjän tapahtumia huolestuneena. Borrell ilmoitti tuomitsevansa laajamittaiset pidätykset, kohtuuttoman voimankäytön sekä internetin ja puhelinlinjojen mykistämisen.

Myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) totesi tviitissään, ettei rauhallisten mielenosoittajien pidättäminen ollut hyväksyttävää. Hän vaati pidätettyjen vapauttamista samoin kuin turvallisia työoloja paikalla oleville toimittajille.

Presidentti Sauli Niinistö kertoi tviitissään arvioivansa, että tilanne Venäjällä on vakava. Hän toivoi, että EU:n ulkoministerit löytävät kokouksessaan yhteisen linjan.

Tuhannet Navalnyin kannattajat osoittivat mieltään eri puolilla Venäjää – Tuhansia pidätetty, myös Ylen toimittaja sai pampusta

Lue seuraavaksi