1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Mediatiedot: Britannian pääministeri Johnson sai puhelun presidentti Bidenilta ensimmäisenä eurooppalaisjohtajana

Britannian pääministeri Boris Johnson tviittasi puhelun jälkeen odottavansa Britannian ja Yhdysvaltojen pääsevän edistämään "vihreää ja kestävää" toipumista koronaviruspandemiasta.

Britannia
Pääministeri Boris Johnson poistumassa Downing Street 10:stä
Britannian pääministeri Boris Johnson ja Yhdysvaltain presidentti Joe Biden keskustelivat puhelimessa muun muassa mahdollisesta vapaakauppasopimuksesta maiden välillä.Andy Rain / EPA

Yhdysvaltain tuore presidentti Joe Biden on jatkanut soittokierrostaan ulkomaiden johtajille. Myöhään lauantaina Suomen aikaa Biden soitti Britannian pääministerille Boris Johnsonille.

Brittimedioiden, muun muassa Sunday Telegraphin (siirryt toiseen palveluun), mukaan Johnsonin uskotaan olevan ensimmäinen Bidenilta puhelun saanut eurooppalainen valtionjohtaja.

Telegraphin mukaan Johnson olisi kolmas Bidenin kanssa puhunut johtaja sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti aloitti puhelukierroksensa perjantaina paikallista aikaa soittamalla Kanadan pääministerille Justin Trudeaulle. Sen jälkeen vuorossa oli Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador.

Bidenin puhelua Johnsonille aikaistettiin kahdella päivällä alkuperäisestä suunnitelmasta, Telegraph kertoo. Lehti tulkitsee tämän vahvistavan Britannian ja Yhdysvaltojen kahdenvälisiä suhteita.

Esillä myös mahdollinen vapaakauppasopimus

Puhelun kerrotaan kestäneen 35 minuuttia ja kattaneen useita aihealueita.

Pääministeri Boris Johnson tviittasi puhelun jälkeen odottavansa maiden pääsevän edistämään "vihreää ja kestävää" toipumista koronaviruspandemiasta. Johnson mainitsi myös maiden välisen pitkäkestoisen liittolaissuhteen syventämisen.

– Hienoa keskustella presidentti Joe Bidenin kanssa tänä iltana, Johnson kiteytti Twitterissä.

Tviittiinsä Johnson oli liittänyt kuvan, jossa hän puhuu lankapuhelimeen paitahihaisillaan.

Pääministerin tiedottajan mukaan puhelussa otettiin esille myös mahdollinen vapaakauppasopimus maiden välillä, yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Biden on aiemmin suhtautunut kriittisesti Johnsonin brexit-politiikkaan. BBC:n mukaan Biden ja Johnson eivät ole koskaan tavanneet toisiaan.

Uutistoimisto AFP arvioi puhelun lämmittäneen hyytävää tunnelmaa, joka on vallinnut kaksikon välillä sen jälkeen, kun Biden vuonna 2019 kutsui Johnsonia Yhdysvaltain tuolloisen presidentin Donald Trumpin "fyysiseksi ja henkiseksi klooniksi". Bidenin taannoinen lausahdus nostettiin puhelun jälkeen esiin useissa medioissa.

Lue lisää:

Bidenin USA palasi saman tien Pariisin ilmastosopimukseen – Mikä merkitys sillä on?

Biden haluaa koronaelvytyspaketin läpi kiireisesti: ”Perheet näkevät nälkää, ihmisiä uhkaa häätö kodeistaan”

Myllääkö Biden Lähi-idän valtasuhteet uusiksi, palaako Yhdysvallat Iranin ydinohjelmaa rajoittavaan sopimukseen? Nämä viisi seikkaa tilanteesta tiedetään nyt

Lue seuraavaksi