1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivosonnettomuudet

11 työntekijää pelastettiin romahtaneesta kaivoksesta Kiinassa – olivat olleet loukussa jo kaksi viikkoa

Kaivoksen syövereihin oli jäänyt yhteensä 22 kaivajaa.

kaivosonnettomuudet
Kiinan kaivosmiesten pelastustyöt jatkuvat
Kiinan kaivosmiesten pelastustyöt jatkuvat

Kiinassa on onnistuttu pelastamaan 11 kaivostyöntekijää, jotka olivat olleet loukussa romahtaneessa kaivoksessa jo kaksi viikkoa. Kiinan valtiollinen televisioyhtiö CCTV on näyttänyt kuvaa, jossa heitä nostetaan yksitellen kaivoksesta, uutistoimisto AP kertoo.

Itäisessä Shandongin maakunnassa sijaitseva Hushanin kultakaivos romahti räjähdyksen jälkeen 10. tammikuuta. Loukkuun satojen metrien syvyyteen on kerrottu jääneen 22 kaivostyöntekijää.

Aikaisemmin sunnuntaina kerrottiin yhdestä pelastuneesta. Hän oli eri paikassa kuin kymmenen työntekijän ryhmä, joka oli paikannettu viikkoa aiemmin ja joka on nyt saatu pelastettua.

Ensimmäiseksi pelastettu mies oli CCTV:n mukaan fyysisesti huonossa kunnossa. Tv-kuvassa hänen nähtiin nousevan maan pinnalle pienessä hissikorissa pelastustyöntekijöiden avustamana. Miehellä oli kasvoillaan maski, eikä hän näyttänyt pystyvän seisomaan.

Elossa oleville laskettiin ruokaa ja lääkkeitä

Pelastajat saivat yhteyden 11 miehen ryhmään viikko sitten. Yhden miehistä on sittemmin kerrottu kuolleen räjähdyksessä aiheutuneiden vakavien vammojen seurauksena.

Kymmenen hengen ryhmä oli 580 metrin syvyydessä. Heille lähetettiin ruokaa, lääkkeitä ja muita tarvikkeita kallioon porattujen kuilujen avulla. Myös muualle kaivokseen oli laskettu muun muassa ravintoliuospakkauksia siltä varalta, että sieltä löytyisi elossa lisää loukkuun jääneitä.

Perjantaina pelastustyöntekijät arvioivat, että kaivokseen jääneiden miesten olisi täytynyt odottaa apua vielä ainakin kaksi viikkoa. Kaivajien kunnon lisäksi pelastajat olivat huolissaan veden kerääntymisestä kaivokseen.

Kaivosonnettomuudet ovat Kiinassa yleisiä. Turvallisuuteen liittyvien normien valvonta on usein heikkoa.

Lähteet: STT, AP

Lue seuraavaksi