1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. järjestäytynyt rikollisuus

Aasian "El Chapo" otettiin kiinni Amsterdamin lentokentällä – Epäillään Itä-Aasian suurimman huumeliigan pomoksi

Australia on vaatinut Tse Chi Lopin luovuttamista.

järjestäytynyt rikollisuus
Ihmisiä Amsterdamin Schipholin lentoasemalla.
Hollannin poliisi otti Tse Chi Lopin kiinni Amterdamin Schipholin lentoasemalla. Kuvituskuva Schipholista.Koen van Weel / EPA

Hollannin poliisi on ottanut kiinni Aasian suurimman huumeliigan johtajaksi epäillyn Tse Chi Lopin. Hänet otettiin kiinni Amsterdamin Schipholin lentokentällä.

Tse on ollut Interpolin etsityimpien listalla. Hänen uskotaan johtavan Yhtiön tai Sam Gorin nimellä kutsuttua rikollisjärjestöä, joka hallitsee huumeiden salakuljetusta Japanista Uuteen-Seelantiin ulottuvalla alueella, uutistoimisto Reutersin laaja tutkimus kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

YK:n huumeiden ja rikollisuuden torjunnasta vastaavan toimiston UNODC:n mukaan liigan käymän huumekaupan arvo on 7–15 miljardia dollaria vuosittain. Se saa tulonsa pääasiassa metamfetamiinin myynnistä.

Kanadalainen Tse, 57, on syntynyt Kiinassa. Viime vuodet hän on asunut Macaossa, Hong Kongissa ja Taiwanissa. Reutersin mukaan hän lentää yksityiskoneilla ja häntä suojelee thaipotkunyrkkeilijöistä koostuva henkivartiokaarti.

Tsetä on verrattu Meksikon tunnetuimpaan huumeparoniin Joaquin "El Chapo" Guzmaniin, joka hallitsi suurta osaa Meksikon ja Yhdysvaltain välisestä huumekaupasta.

Tsestä oli antanut pidätysmääräyksen Australian liittovaltion poliisi, joka on yrittänyt saada häntä kiinni jo lähes vuosikymmenen ajan. Australia on pyytänyt Tsen luovuttamista oikeudenkäyntiä varten.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi