1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Yli 3 000 ihmistä pidätettiin Venäjällä Navalnyin tukimielenosoituksissa – Ylen kirjeenvaihtajan video näyttää poliisin kovat otteet

Mielenosoituksia järjestettiin lauantaina yli sadalla paikkakunnalla, ja niihin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Mellakkapoliisi hajottaa mielenosoituksen Moskovassa
Mellakkapoliisi hajottaa mielenosoituksen Moskovassa

Venäjällä viranomaiset ottivat kiinni yli 3 400 mielenosoittajaa, jotka osallistuivat oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukiprotesteihin lauantaina. Kiinniottoja on laskenut kansalaisaktivistien OVD Info -sivusto. (siirryt toiseen palveluun)

Mielenosoituksia järjestettiin yli sadalla paikkakunnalla, ja niihin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä.

Mielenosoituksista on levinnyt runsaasti videoita, joissa mellakkapoliisit lyövät mielensoittajia ja pidättävät heitä kovin ottein. Myös Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkosta lyötiin pampulla, kun hän raportoi mielenosoituksista Moskovan Puškin-aukiolla.

Useita mielenosoittajia loukkaantui protesteissa. Ainakin yksi nainen on saanut sairaalahoitoa Pietarissa.

Poliisi hajotti oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukimielenosoituksia kovin ottein lauantaina. Kuva: Maxim Shipenkov / EPA

Valtion media: kohteliaita poliiseja, harhaan johdettuja lapsia

Venäjän valtiollinen ja hallintoa lähellä oleva media on kuitenkin korostanut uutisissaan aivan muita asioita, riippumaton uutissivusto Meduza kertoo. (siirryt toiseen palveluun)

– Turvallisuusjoukkoja heitettiin pulloilla ja soihduilla, osallistujien joukossa oli lapsia ja teinejä, kertoi valtiollisen Ykköskanavan juontaja Jekaterina Andrejeva Meduzan mukaan.

Ykköskanavan uutisten mukaan kohteliaasti käyttäytyneet poliisit olivat jakaneet osallistujille teetä ja kasvomaskeja. Kanavan mukaan järjestäjät olivat houkutelleet paikalle erityisesti lapsia eivätkä he olleet välittäneet näiden turvallisuudesta.

Jotkut mielenosoittajat olivat ottaneet yhteen poliisin kanssa, mitä valtiollinen media korosti. Ykköskanava näytti uutisissaan videoita yhteenotoista ja kertoi, että mielenosoittajat joutuvat vastaamaan teoistaan.

Valtiollisen uutistoimisto Tassin pääuutinen protesteista kertoi, että Moskovassa mielenosoitukseen oli osallistunut 19 koronatartunnan saanutta. Tass kertoi myös ensimmäisenä, että mielenosoittajat olivat hyökänneet turvallisuuspalvelu FSB:n auton kimppuun. Auton kuljettaja oli ilmeisesti saanut silmävamman.

Lisää mielenosoituksia ensi viikonloppuna

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi pidätettiin viime sunnuntaina, kun hän palasi Saksasta sairaalahoidosta myrkytyksensä jälkeen. Navalnyin alueellisen verkoston johtajan Leonid Volkovin mukaan protesteja on kutsuttu koolle myös ensi viikonlopulle.

Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov on syyttänyt Yhdysvaltoja Venäjän asioihin sekaantumisesta. Yhdysvaltain suurlähetystö varoitti kansalaisiaan verkkosivuilla välttämään protesteja, minkä Venäjä on tulkinnut venäläisille suunnatuksi epäsuoraksi kehotukseksi osallistua niihin.

Syytöstä oli jo pohjustettu lauantaina valtiollisen Rossija 1 -kanavan uutisissa, jossa väitettiin, että mielenosoituksia olisi ohjattu ulkomailta tiedustelupalveluiden avulla.

Lue myös:

Tuhannet Navalnyin kannattajat osoittivat mieltään eri puolilla Venäjää – Tuhansia pidätetty, myös Ylen toimittaja sai pampusta

Bellingcat-tutkija itki, kun hän sai selville, miten Vladimir Putin yritti tapattaa Aleksei Navalnyin – nyt hän kertoo Ylelle pelkäävänsä kostoa

Kirjeenvaihtajalta: Navalnyi on venäläisille joko pelastaja tai isänmaan petturi, mutta miksi myös Suomen tulee tukea Putinin tunnetuinta kriitikkoa?