1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Viro

Viron uuden hallituksen kokoonpano vahvistettu – maa saa ensimmäisen naispääministerin, ministereinä monta ensikertalaista

Reformipuolueen Kaja Kallaksen johtamassa 15-paikkaisessa hallituksessa on yhteensä seitsemän naista.

Viro
Viron pääministeriksi nouseva Kaja Kallas kuvattuna sunnuntaina 24. tammikuuta 2021
Viron pääministeriksi on kesken vaalikauden nousemassa maan ensimmäinen naispääministeri Kaja Kallas, 43.Siim Lõvi / Viron yleisradio

TALLINNA Viron uuden hallituksen muodostaneet kaksi puoluetta ovat vahvistaneet (siirryt toiseen palveluun) paikkajaon sunnuntaina pidetyissä puoluevaltuustojen kokouksissa.

Pääministeri Kaja Kallaksen lisäksi hallituksessa on 14 ministeriä. Nämä paikat jakautuvat tasan Reformipuolueen ja tähänastisen pääministeripuolueen keskustan välillä. Kallas on Reformipuolueen puheenjohtaja.

Reformipuolue saa valtiovarain-, oikeus-, puolustus-, opetus-, sosiaali-, ulkomaankauppa- sekä maa- ja metsätalousministerin salkut. Terveys-, elinkeino-, sisä-, ulko-, kulttuuri-, ympäristö- ja hallintoministeri ovat keskustalaisia.

Hallituspuolueilla on Viron 101-paikkaisessa parlamentissa yhteensä 59 paikkaa.

Keskustan ministereistä kaksi tulee päivänpolitiikan ulkopuolelta. He ovat sisäministeri, Pohjois-Viron poliisipiiriä tähän asti johtanut Kristian Jaani sekä ulkoministeri Eva-Maria Liimets, joka on toiminut suurlähettiläänä muun muassa Sloveniassa, Kroatiassa sekä Tšekissä.

Ministereinä ovat ensikertalaisia myös opetusministeri Liina Kersna, ulkomaankauppaministeri Andres Sutt, sosiaaliministeri Signe Riisalo sekä ympäristöministeri Tõnis Mölder.

Sisäministeri lupaa tarttua korruptioon

Sisäministeriksi nimetty Kristian Jaani aikoo ottaa yhdeksi painopistealueistaan korruption vastaisen taistelun.

– Korruptio pitää kitkeä virolaisesta hallinnosta, hän kertoi Viron yleisradiolle (siirryt toiseen palveluun).

Jaani myönsi, että sisäministerin paikka keskustapuolueen ministerinä epäilytti häntä poliisina ainakin hetken verran. Erosihan edellinen hallitus nimenomaan korruptiokohun takia.

Edellisen hallituksen pääministeri, keskustapuolueen puheenjohtaja Jüri Ratas ilmoitti erostaan 13. tammikuuta, kun Viron valtakunnansyyttäjä kertoi epäilevänsä sekä keskustan puoluesihteeriä että keskustapuoluetta järjestönä vaikutusvallan kaupittelusta eli suomalaisittain lahjuksen ottamisesta.

Ratas, jota ei epäillä laittomuuksista, aikoo palata (siirryt toiseen palveluun) kansanedustajaksi.

Ekre ja Isänmaa oppositioon

Rataksen hallitukseen kuuluivat keskustan lisäksi myös kansalliskonservatiivinen Ekre sekä pieni Isänmaa-puolue. Nämä kaksi ovat siis jäämässä oppositioon.

Väistyvän hallituksen taivalta värittivät lukuisat kohut ja ministerien erot, jotka ovat koskeneet lähinnä Ekreä. Sen oikeistopopulistiset johtajat ovat puheissaan sättineet muun muassa Suomen pääministeriä Sanna Marinia, seksuaalivähemmistöjä ja Yhdysvaltain valittua presidenttiä Joe Bidenia.

Hallituksen vaihtumisen seurauksena Virossa ei järjestetä kiisteltyä kansanäänestystä avioliiton määrittelemisestä vain miehen ja naisen välisenä liittona. Kyseessä oli Ekren vaalilupaus, josta puolue piti hallituksessa kiinni kynsin hampain.

Viron uusi hallitus aloittaa työnsä todennäköisesti tiistaina.

Korjattu 25.1. klo 15.21: hallituspuolueilla on Viron parlamentissa 59 eikä 56 paikkaa.

Lue myös:

Viron hallituksen ero avasi tien maan historian ensimmäiselle naispääministerille – Kaja Kallaksesta hallituksen muodostaja

Kyllästyikö Viron pääministeri populistien möläytyksiin vai eroaako hän maineensa varjelemiseksi? Tästä on kyse Viron hallitussotkussa

Viro on ajautunut hallituskriisiin – Pääministeri Jüri Ratas ilmoitti erostaan aamuyöllä

Lue seuraavaksi