1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tropicario

Vallilassa tapahtui kansainvälisen tiedeyhteisön hartaasti odottama ihme: mustavesivaraanin neitseellisesti tuottamasta munasta kuoriutui elävä poikanen

Emo on elänyt yksin terraariossaan viimeiset kymmenen vuotta, eikä mahdollisuutta paritteluun ole ollut.

Tropicario
Jarmo Lanki ja naarasvaraani.
Eläintenhoitaja Jarmo Lanki poseeraa naarasvaraanin kanssa. Sara Salmi / Yle

Helsingin Vallilassa sijaitsevassa trooppisessa matelija- ja liskotalossa on tapahtunut kansainvälisen tiedeyhteisön hartaasti odottama ihme. Mustavesivaraani tuotti neitseelliseti munan, josta kuoriutui elävä poikanen.

Poikasen kuoriutumisesta kertoi aiemmin tällä viikolla myös Helsingin Uutiset. (siirryt toiseen palveluun)

Laji on hyvin harvinainen, ja sen lisääntyminen ylipäänsä eläintarhassa on poikkeuksellista – suvuttomasta lisääntymisestä puhumattakaan.

– Tämä on maailman ainoa suvuttomasti syntynyt vesivaraaneihin kuuluvan ryhmän varaanin poikanen, kertoo Tropicarion eläintenhoitaja Jarmo Lanki ylpeänä.

Tutkijat ovat odottaneet neitseellistä lisääntymistä tapahtuvaksi, ja nyt eläintieteilijät ympäri Eurooppaa ovat olleet Tropicarioon yhteydessä.

Varaaninaaras uimassa.
Varaanit ovat petoja. Kaikki liikkuva ja liikkumaton liha on ravintoa. Luonnossa naaras syö omat poikasetkin, jos sattuu ne löytämään. Sara Salmi / Yle

Poikasesta ei ole vielä otettu dna- tai verinäytteitä ällistyttävän uutisen vahvistamiseksi. Varaaniemo on kuitenkin ollut yksineläjä viimeiset kymmenen vuotta, eikä sillä siten ole ollut mahdollisuutta paritteluun.

Epäilijöitäkin on kuitenkin riittänyt.

– On joitain väitteitä, että varaanit pystyisivät säilömään sukusoluja. Mutta mitä niille emon tuottamalle parille sadalle munalle on tässä välissä tapahtunut, mihin sukusoluja ei ole käytetty. Ja missä emo olisi säilönyt sukusoluja kymmenen vuoden ajan, eläintenhoitaja Lanki spekuloi.

Se tiedetään, että eräät petoeläimet voivat viivyttää synnytystä parilla kuukaudella tarvittaessa – mutta ei millään kymmenellä vuodella.

Tropicarion emovaraani kasvoi poikasena koiraan kanssa samassa terraariossa, mutta ennen murrosikää varaanit erotettiin toisistaan. Näin menetellään muissakin eläintarhoissa. Nämä liskot ovat nimittäin sen verran äkkipikaisia, että käyvät herkästi lajitoveriensa kimppuun.

Täysikasvuinen varaani saattaisi suutuspäissään pistää kumppanin poskeensa.

Kolmen vuoden takaisen tapahtuman jälkeen ihmettä on osattu odottaa

Kolmisen vuotta sitten Tropicariossa sattui edellisen kerran tapaus, jossa sama emo synnytti suvuttomasti poikasen. Se oli kuitenkin keskonen, eikä selvinnyt pitkään.

– Nyt syntynyt poikanen vaikuttaa jämäkältä, se syö hyvin ja on kasvanut jo paljon.

Suvuttomasti syntyvät liskopoikaset ovat tavallisesti yksinomaan koiraita. Tropicariossa ei ole hätäilty nyt syntyneen mustavesivaraanin sukupuolen määrittelyssä, vaan sen annetaan kasvaa rauhassa omaksi itsekseen.

Nimi pikkuvaraanilta vielä puuttuu, ja Tropicario on kiinnostunut yleisön ehdotuksista. Poikaselle rakennetaan jo kiireen vilkkaa oma terraariota Vallilan matelijoiden ja liskojen eläintaloon.

Täysikasvuisena poikasesta voi tulla jopa kolmen metrin pituinen ja 60-kiloinen jättiläinen, joka voi eläintarhassa elää helposti yli parikymppiseksi.

Tekstiä muokattu keskiviikkona 27.1.2021 kello 8.30 ja lisätty tieto Helsingin Uutisten kertoneen varaanin poikasen kuoriutumisesta aiemmin tämän jutun julkaisuviikolla.

Varaaniuros tulisi vaikka syliin istumaan, jos pääsisi lasin läpi.
Varaanit ovat nopeita juoksemaan, ketteriä kiipeämään ja kovia uimaan. Sara Salmi / Yle
Lue seuraavaksi