Hyppää sisältöön

Kiina nostaa sotilaallista aktiivisuuttaan – Pommikoneita kohti Taiwania ja rannikkovartiostolle aseidenkäyttöoikeus

Yhdysvallat sanoo tukevansa Taiwania edelleen horjumatta.

Kiina esitteli J-10 -hävittäjää sotilasmuseon edustalla armeijan 90-vuotispäivänä heinäkuussa 2017. Kuva: Wu Hong / EPA

Kiinalaiset taistelukoneet ovat tunkeutuneet Taiwanin ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeelle jo toisena päivänä peräkkäin.

Kiinalaiskoneet ovat viime viikkojen aikana tehneet useita lentoja Taiwanin tunnistusalueelle, mutta aiemmin lennot on tehty aseistamattomilla tiedustelukoneilla. Tämän viikonlopun aikana Kiinan ilmavoimat on kuitenkin käyttänyt hävittäjiä sekä pommikoneita, jotka voidaan aseistaa ydinaseilla.

Monet maat ovat perustaneet ilmapuolustuksen tunnistusvyöhykkeitä oman ilmapuolustuksensa vahvistamiseksi. Niille saapuvia lentokoneita tarkkaillaan erityisen tarkasti kansallisen turvallisuuden näkökulmasta.

Taiwanin mukaan lauantaina sen hallitsemalle alueelle saarivaltion ja Taiwanin hallinnoiman Pratasin saaren välille lensi kahdeksan pommikonetta ja neljä hävittäjää. Sunnuntaina samalle alueelle lensi kuusi J-10-hävittäjää, neljä J-16-hävittäjää, kaksi Su-30-hävittäjää sekä kolme Y-8-konetta, joista yksi oli tiedusteluversio ja kaksi varustettu sukellusveneiden torjuntaan.

Kiina pitää Taiwania kapinallisena maakuntanaan. Kiinan tavoite on liittää saarivaltio emämaan yhteyteen.

Mitä tekee Yhdysvallat?

Kiina ei ole kommentoinut ilmavoimiensa lentoja.

Asiantuntijat uskovat, että taustalla lienee Yhdysvaltain vallanvaihto. Kiina haluaa testata, pysyykö Yhdysvaltain uusi johto edelleen Taiwanin tukena.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on ilmoittanut, ettei linja muutu.

– Vaadimme Kiinaa lopettamaan Taiwanin sotilaallisen, diplomaattisen ja taloudellisen painostamisen, ja ryhtymään järkevään keskusteluun Taiwanin demokraattisesti valittujen edustajien kanssa, lausui ulkoministeriön edustaja.

Yhdysvallat on myös lähettänyt lentotukialus Theodore Rooseveltin johtaman laivasto-osaston kiistellylle Etelä-Kiinan merelle.

Kiina pyrkii saamaan käytännössä koko merialueen hallintaansa ja on rakentanut merialueella sijaitseville atolleille tukikohtia.

Kiinan parlamentti hyväksyi perjantaina lain, joka sallii maan rannikkovartiostolle aseiden käytön ulkomaisia aluksia vastaan. Laki sallii kaikentasoisten aseiden käytön. Kyseeseen voivat tulla tarpeen mukaan niin käsiaseet, laivaston aseet kuin sotilaslentokoneetkin.

Kiinan laivasto ja rannikkovartiosto ovat käyttäneet erittäin rajuja otteita, kun ne ovat häätäneet esimerkiksi muiden rannikkovaltioiden kalastusaluksia. Vietnamilaisia aluksia on jopa upotettu.

.
.