Hyppää sisältöön

Nord Stream 2 -kaasuputken rakennustyöt jatkuvat – venäläisalus aloitti työt Tanskan vesillä

Kuva: Mapcreator, Samuli Huttunen / Yle

Venäjän ja Saksan välille rakennettavan Nord Stream 2 -kaasuputken rakennustyöt ovat sunnuntaina alkaneet uudelleen. Putkea rakentavan konsortion mukaan venäläinen putkenlaskualus Fortuna on aloittanut työt Tanskan vesillä. Työt jatkuvat Tanskan aluevesien ulkopuolella mutta Tanskan talousvyöhykkeellä.

Putki on lähes valmis, mutta sen rakennustyöt ovat olleet tauolla vuoden 2019 lopusta. Yhdysvallat on yrittänyt pysäyttää sen talouspakotteilla uhaten. Saksalainen energiayhtiö Uniper, josta Fortum omistaa enemmistön, on yksi venäläisen kaasujätti Gazpromin vetämän hankkeen rahoittajista.

Yhdysvallat vastustaa putkihanketta, koska katsoo sen kasvattavan Saksan ja muiden EU-maiden riippuvuutta Venäjän kaasusta liian suureksi. Putki kaksinkertaistaa kaasunkuljetuskapasiteetin Venäjältä Saksaan.

Euroopan parlamentin on esittänyt Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen pysäyttämistä vastavetona venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin pidätykselle. Saksa on tukenut projektia muualla EU:ssa esitetystä kritiikistä huolimatta. Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut, että hänen mielipiteensä kaasuputkihankkeesta ei ole muuttunut.

Navalnyi on määrätty Venäjällä esitutkintavankeuteen 15. helmikuuta asti.

EU-maiden ulkoministerien on tarkoitus keskustella maanantaina Venäjän kärjistyneestä tilanteesta. Ministerit pohtivat mahdollisia seuraamuksia Venäjällä nousseiden mielenosoitusten nujertamiselle ja opposition edustajien pidätyksille.

Lue lisää:

.
.