Hyppää sisältöön

Tulvavedet ovat uhanneet rakennuksia Pudasjärvellä ja Taivalkoskella – lauhtuva sää tuo helpotusta tilanteeseen

Viimeisin tapaus oli Pudasjärvellä sunnuntaina, jossa suojattiin asuinrakennusta kastumiselta. Myös yksi tie suljettiin alueelta.

Hyydettä muodostuu, kun joen virtaama on suuri ja veden lämpötila laskee nollaan asteeseen tai sen alapuolelle. Arkistokuva. Kuva: Karoliina Kemppainen / Yle

Pudasjärvellä on jouduttu sunnuntaina suojaamaan rakennusta hyydepatotulvalta. Pelastuslaitos sai hälytyksen Pudasjärven Haukiojantielle puolen päivän aikaan. Tulvavesi oli jo kahden metrin päässä rakennuksesta, kun suojaustoimiin päästiin. Pelastuslaitos suojasi asuinrakennuksen muovituksella, lisäksi viranomaiset katkaisivat liikenteen Haukiojantiellä.

Iijoen varrella myös Taivalkoskella on hyydetulvatilanteen vuoksi ollut vaarassa kastua kaksi vapaa-ajan rakennusta, kerrotaan Suomen ympäristökeskuksesta.

Hyydetulvariski on pienentynyt sään lauhtuessa, mutta hyydettä voi muodostua vielä jokien jääkannettomissa kohdissa Pohjois-Pohjanmaalla.

Hyydettä muodostuu, kun joen virtaama on suuri ja veden lämpötila laskee nollaan asteeseen tai sen alapuolelle. Mahdolliset lumisateet sulaan vesistöön voivat edistää hyyteen muodostumista.

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pohjois-Pohjanmaalla.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.