Hyppää sisältöön

Skotlannin pääministeri ajaa uutta itsenäistymisäänestystä - edeltäjän ahdistelusyytteet varjostavat kevään vaalikampanjaa

Skotlannin ylämailla puhaltavat jälleen hiljalleen voimistuvat itsenäisyyden tuulet.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon kannattaa läheistä EU-yhteistyötä. Pääministeri seurasi talouskeskustelua parlamentissa kesällä 2020. Kuva: Fraser Bremner / EPA

Pääministeri Nicola Sturgeon haluaa viedä Skotlannin uuteen kansanäänestykseen itsenäistymisestä Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

Eroäänestys on pääministerin keskeinen vaaliteema toukokuussa järjestettävissä vaaleissa.

Vuoden 2014 kansanäänestyksessä 55 prosenttia kannatti ja 45 prosenttia vastusti Britannian yhteyteen jäämistä.

Konservatiivipääministeri Boris Johnson suhtautuu uuteen äänestykseen kielteisesti.

Pääministeri Sturgeonin mukaan Skotlannilla on uuteen prosessiin “laillinen oikeus”. Tätä mandaattia puolue aikoo keväällä äänestäjiltä hakea. Uusi sitova kansanäänestys vaatii Britannian hallituksen hyväksyntää.

Sturgeonin pontimena brexitin kulut

Pääministeri Sturgeonin mukaan brexit on muuttanut saarivaltakunnan poliittista tilannetta niin ettei hallituksen lupaa enää tarvita.

Vuoden 2016 EU-jäsenyyttä koskevassa kansanäänestyksessä niukka enemmistö kannatti eroa. Skotlannissa unionin tukijat voittivat selvällä enemmistöllä.

Skotlannissa tehdyt mielipidetiedustelut kertovat nyt (siirryt toiseen palveluun), että pieni enemmistö on nyt itsenäistymisen kannalla.

Pääministerin ministerin mielestä Skotlanti on kalliin eron myötä hivutettu unionista vastoin tahtoaan.

Jos enemmistö kannattaa uutta kansanäänestystä, eikä siihen lupaa Lontoosta heltiä, Skotlanti vie pääministerin mukaan hankkeen oikeuskäsittelyyn.

Entisen pääministerin varjo nakertaa puolueen suosiota

SNP:n vaalikampanjaa varjostaa (siirryt toiseen palveluun) pääministeri Sturgeonin ja hänen puoluetoverinsa ja edeltäjänsä Alex Salmondin välirikko.

Salmondin poliittinen ura sai takaiskun ahdistelusyytteistä ja oikeudenkäynnistä.

Nyt entiset liittolaiset syyttävät toisiaan salailusta ja hallituksen pitämisestä pimennossa skandaalin suhteen.

Skotlannin lähiviikkojen politiikasta odotetaan myrskyisää jo ennen vaaleja, sillä SNP:n molempien kärkihahmojen on määrä selvittää parlamentille vyyhden käänteitä.

Entisen pääministeri Salmondin mukaan Nicola Sturgeon on johtanut hallitusta harhaan ja rikkonut ministerivastuulakia.

Sturgeonin esikunta puolestaan syyttää Salmondia salaliittoteorioiden lietsomisesta.

Skotlannin tunnetuimpien poliitikkojen oli puolueen piirissä toivottu hautaavan erimielisyytensä vaalimenestyksen vauhdittamiseksi.

Oppositiossa talous ja korona etusijalla

Oppositio on arvostellut hallituksen koronatoimia riittämättömiksi. Sen mielestä talouden kohentaminen ja pandemian suitsiminen tulisi asettaa itsenäistymishankkeiden edelle.

Skotlannin tartunnat kääntyivät rajuun nousuun (siirryt toiseen palveluun) vuoden alussa.

Lue myös: