1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kivijärvi

Kivijärvi kysyy asukkaiden mielipidettä kuntaliitoksesta - päättäjät edelleen erimielisiä kunnan tulevaisuudesta

Uuden Suomenselän kunnan perustaminen vaatii vielä valtuustopäätöksen kaikilta neljältä liitoskunnalta.

Kivijärvi
Puinen punamusta koristekukko, Kivijärven tunnushahmo
Kivijärven kukko on tuttu kunnan vaakunasta.Virpi Kotilainen / Yle

Kivijärveläiset ovat saaneet kunnalta kirjeen, jossa asukkaita pyydetään ilmaisemaan mielipiteensä tekeillä olevasta neljän kunnan liitoksesta.

Kivijärvi on osallistunut kuntajakoselvitykseen Kannonkosken, Karstulan ja Kyyjärven kanssa, ja kunkin kunnan valtuusto päättää liitoksesta samana päivänä helmikuussa.

Liitoshankkeen taustalla on Kyyjärven ajautuminen kriisikunnaksi. Viime kesän aikana ajatus uuden kunnan perustamisesta otti tulta kuntajakoselvitykseen joutuneen Kyyjärven naapurikunnissa, jotka painivat omien talousongelmiensa kanssa.

Neljä K-kuntaa eli Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi ja Kyyjärvi ovat edenneet suunnittelutyössä jo niin pitkälle, että kunnalla on nimikin - Suomenselkä - ja johtajaksi on valittu Karstulan nykyinen kunnanjohtaja Pekka Kanervio.

Vaikka yhteenliittymisen valmistelu on pitkällä, valtuustopäätöksiä ei ole vielä kirkossa kuulutettu. Keskustelu kunnan tulevaisuudesta vaikuttaa käyvän erityisen kuumana Kivijärvellä.

Kivijärven kunta on nyt lähettänyt asukkailleen liitosta koskevan mielipidekyselyn kirjepostina. Mukana on taustatietoa liitoksen vaikutuksista mielipiteen muodostamisen tueksi.

Kivijärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Erkki Leppänen (kesk.) sanoo, että mielipidekyselyn materiaalin laatimisessa on tehty hyvää työtä. Myös kunnanvaltuuston puheenjohtaja Eeva-Liisa Tobiasson (kesk.) on tyytyväinen kyselyn toteutukseen.

Kunnan tulevaisuudesta keskustan paikalliset ykkösvaikuttajat ovat kuitenkin täysin eri mieltä. Valtuuston puheenjohtaja vastustaa uuden kunnan muodostamista, hallituksen puheenjohtaja kannattaa sitä.

Kriisikunta vai ei?

– Ainakaan kahteen vuoteen me ei olla kriisikunta, koska on koronatilanne ja se jatkuu, Eeva-Liisa Tobiasson perustelee vankkumatonta liitoksen vastaisuuttaan.

Tobiasson arvioi, että Kivijärveltä viedään kaikki palvelut, jos kuntien yhdistyminen toteutuu.

– Meille tulee isoja velkoja ja vastuita ja kaikkea muutakin.

Erkki Leppänen taas sanoo, että neljän kunnan yhdistyminen turvaisi Kivijärven tulevaisuuden. Hänen mukaansa Kivijärvi täyttää kriisikunnan kriteerit lähivuosina, vaikka se ei aivan vielä kriisissä olekaan.

– Meillä ei esimerkiksi ole investointisuunnitelmia, koska meillä ei ole varaa investoida. Kaikki kunnan rahat kuluvat käyttötalouden pyörittämiseen, meillä ei ole rahaa mihinkään muuhun.

Leppäsen mielestä Kivijärven on järkevää liittyä nyt uuteen kuntaan, sillä kuntajakoselvityksessä se voi esittää omia toiveitaan ja vaikuttaa palveluihinsa.

– Jos me jäädään sen ulkopuolelle, Kivijärven ääni ei enää kuulu.

Kivijärveläisillä on helmikuun ensimmäiseen päivään asti aikaa vastata mielipidekyselyyn uuteen kuntaan liittymisestä.

Päätös uuden kunnan perustamisesta on jokaisen kunnan valtuustossa samana päivänä, 15. helmikuuta.

Lue myös:Kannonkoskella ja Kivijärvellä virisi kiinnostusta kuntaliitokseen Kyyjärven kanssa, mutta talousfaktat ratkaisevat

Lue seuraavaksi