1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Siilinjärvi

Siilinlahden koulun uudisrakennus on todettu vanhan korjaamista ja laajentamista järkevämmäksi

Koulun on tarkoitus valmistua vuonna 2025.

Siilinjärvi
Siilinlahden alakoulu Siilinjärvellä
Siilinlahden koulu. Arkistokuva.Antti Karhunen / Yle

Siilinlahden uusi koulu aiotaan toteuttaa uudisrakennuksena. Siilinjärven sivistyslautakunnalle esitetään, että uusi koulu rakennetaan yhdelle tontille Siilinlahden vanhan pääkoulun alueelle vuosien 2023–2025 aikana.

Koulu mitoitetaan nykyisen oppilasmäärän ja opetustilojen kokoiseksi, jolloin sen tavoitehinta-arvio on runsaat 18 miljoonaa euroa.

Uudisrakennus on todettu halvemmaksi sekä riskittömämmäksi kuin Siilinlahden vanhan pääkoulun peruskorjaus ja laajennus. Vanhaan kouluun olisi myös hankala toteuttaa nykyisen opetussuunnitelman mukaisia tiloja. Siilinlahden koulussa on tällä hetkellä 540 oppilasta.

Siilinjärven valtuusto on päättänyt taloussuunnitelman yhteydessä joulukuussa, että Siilinlahden koulun ja Ahmon koulut toteutetaan yhtäaikaisesti elinkaarihankkeena, koska tällä tavoin mahdollistetaan siirtyminen väliaikaisista tiloista uusiin tiloihin kustannustehokkaasti.

Vielä kesäkuussa 2020 valtuusto päätti Ahmon koulun rakentamisesta leasing-rahoituksella. Suunnitelman muutoksen takia sivistyslautakunnalle esitetään myös, että Siilinjärven kunnanvaltuusto muuttaa Ahmon koulun hankintamallin elinkaarimalliksi.

Siilinlahden koulun oppilasmäärä voi vähentyä vuoteen 2035 mennessä noin 430 oppilaaseen, mutta kunta aikoo varautua myös siihen, että valtio saattaa pienentää luokkakokoja, kun ikäluokat pienenevät. Väljyydellä varaudutaan myös mahdolliseen kouluverkkotarkasteluun 2030-luvulla.

Lue seuraavaksi