Hyppää sisältöön

Velkajärjestelyiden määrä tuntuvassa kasvussa Etelä-Savossa – Koronan vaikutukset ovat tuskin vielä iskeneet

Velkajärjestely on viimeinen keino, jossa velkojien saatavia leikataan ja velalliselle laaditaan maksuohjelma.

Yksityihenkilöiden velkajärjestelyiden määrä kasvoi Etelä-Savossa yli 20 prosenttia vuodesta 2019 vuoteen 2020. Kuvituskuva. Kuva: Seppo Sarkkinen

Yksityishenkilöiden velkajärjestelyiden määrä oli viime vuonna Etelä-Savossa huomattavassa kasvussa. Tilastokeskuksen mukaan velkajärjestelyjä oli 146, ja kasvua vuoteen 2019 verrattuna oli yli 20 prosenttia.

Etelä-Savon oikeusaputoimistosta kerrotaan, että yhtä yksittäistä syytä velkaongelmien kasvuun ei ole. Yhteistä velkajärjestelyille on lähinnä se, että velkataakka on kasvanut tuloihin nähden liian raskaaksi.

– Taustalla voi olla se, että velan saaminen on ollut helppoa. Sitten on näitä pikaluottoja, joita on ehkä otettu, ja sitten kun niitä on tarpeeksi paljon niistä ei enää selvidytäkään, sanoo johtava julkinen oikeusavustaja, asianajaja Juha Kärki Etelä-Savon oikeusaputoimistosta.

Kärjen mukaan velkaantumista saattavat aiheuttaa myös peliongelmat. Tulopuolella velkajärjestelyyn hakeutuneille tyypillistä on, että elämän olosuhteissa on tapahtunut enemmän tai vähemmän yllättävä muutos.

– Taloudellinen tilanne muuttuu eri syistä. Voi olla sairastumisia, työttömyyttä. Voi myös tulla elämänmuutoksia, jotka olisivat olleet ennakoitavissa, mutta joita ei ole osattu ymmärtää, kuten eläköityminen, Kärki sanoo.

Velkajärjestely on velkaantuneelle viimeinen keino, jossa käräjäoikeuden päätöksellä velkojien saatavia leikataan ja velalliselle laaditaan maksuohjelma.

Myös valtakunnallisesti velkajärjestelyiden määrä oli viime vuonna kasvussa, mutta ei niin voimakkaasti kuin Etelä-Savossa. Valtakunnallinen kasvu oli noin 13 prosenttia.

Ainakaan Etelä-Savossa koronaepidemia ja sen vaikutukset ihmisten taloustilanteeseen eivät Kärjen mukaan toistaiseksi erotu mitenkään isona tekijänä velkajärjestelyiden taustalla. Tilanteeseen saattaa osaltaan vaikuttaa se, että koronan takia tammikuun loppuun on voimassa poikkeuslaki, joka estää velkojia hakemasta yrityksiä konkurssiin.

– Voi olla, että koronan vaikutukset eivät vielä ole realisoituneet, Kärki pohtii.