1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perussuomalaiset

Halla-aho: Kuntavaaleissa on kyse hallituksen jatkosta – "Me olemme huolissamme punavihreän hallituksen politiikasta"

Perussuomalaiset julkisti maanantaina puolueen kärkiteemoja kuntavaaleihin.

Perussuomalaiset
Jussi Halla-aho Perussuomalaisten puoluevaltuuston kokouksen tiedotustilaisuudessa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho julkisti maanantaina puolueen kuntavaalien kärkiteemoja. Arkistokuva kesäkuulta.Petteri Sopanen / Yle

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon mukaan kevään kuntavaaleissa ei ole kyse pelkästään paikallisten asioiden hoitamisesta.

Halla-aho sanoo, että keskustan mahdollisella heikolla vaalituloksella voi olla vaikutusta pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen jatkolle.

Hän viittasi keskustan entiseen puoluesihteeriin Jarmo Korhoseen, joka Suomenmaan haastattelussa arvioi vaalien merkitystä keskustalle (siirryt toiseen palveluun).

Korhosen mukaan keskustan hallitustaival katkeaa, jos puolueen kannatus romahtaa kuntavaaleissa 10 prosentin tasolle.

Halla-aho haluaakin kaataa hallituksen.

– Jos keskusta romahtaa vahvimmassa linnakkeessaan, eli kunnissa, sen taival punavihreän hallituksen aisankannattajana päättyy. Tästä on kyse kuntavaaleissa, paikallisten asioiden lisäksi, Halla-aho linjasi.

Halla-aho puhui perussuomalaisten tiedotustilaisuudessa, jossa puolue kertoi kuntavaalien kärkiteemoista. Puolue ei kuitenkaan puheenjohtansa mukaan hyökkää keskustaa vastaan.

– Me olemme huolissamme punavihreän hallituksen politiikasta ja sen vaikutuksista Suomelle ja suomalaisille. Me emme halua, että maakunnat tyhjennetään metropoli-intoilulla, asumisen, liikkumisen ja kuljetusten himoverotuksella ja metsä- ja turveteollisuuden alasajolla.

Näiden teemojen lisäksi Halla-aho nosti esille muun muassa maahanmuuttopolitiikan ja EU:n elpymispaketin, jolla pyritään nostamaan jäsenmaita korona-ahdingosta ylös.

"Yhdysvaltojen tapahtumia käytetty perussuomalaisia vastaan"

Puheenjohtaja Halla-aho sanoo, että hänen ennustuksensa likaisesta kuntavaalikampanjasta alkavat käydä toteen.

– Ennustin jo syksyllä, että tulemme näkemään hyvin likaisen vaalikampanjan. Kilpailijamme ovat paniikissa ja valmiita mihin tahansa temppuihin. Viime aikoina olemme nähneet, että Yhdysvaltain tapahtumia on käytetty lyömäaseena perussuomalaisia vastaan.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisia on syytetty muun muassa entisen pääministeri Juha Sipilän tönäisystä eduskuntatalon edessä ja keskustan virtuaalisen vaalitilaisuuden häirinnästä.

– Nämä tapaukset saivat valtavasti huomiota julkisuudessa, ja syyllinen niihinkin löytyi hyvin nopeasti perussuomalaisista.

– Kukaan ei tiedä, keitä nämä tönäisijät ja häiritsijät ovat, tai millaisia motiiveja heillä oli, mutta meillä perussuomalaisilla ei ole mitään vaikeuksia sanoa myös omille kannattajillemme: Älkää käyttäkö epäasiallisia tai laittomia keinoja!

Halla-ahon mukaan tämänkaltaisten tapahtumia ei pitäisi käyttää puoluepoliittisesti hyödyksi.

– Viime vuosina moni suomalainen, myös lapsi tai nuori, on joutunut pahoinpidellyksi tai raiskatuksi tai menettänyt henkensä tietoisen politiikan seurauksena. Näiden rikosten uhrit, tai uhrien omaiset, varmasti ajattelevat, että kunpa teot olisivatkin jääneet tönäisyn tai sanallisen häirinnän asteelle.

Perussuomalaiset ovat olleet viimeisten kannatusmittausten perusteella suosituin puolue.

Asiat tärkeysjärjestykseen

Perussuomalaisten puolusihteeri Simo Grönroos esitteli tarkemmin puolueensa kuntavaaliteemoja. Puolueen mottona vaaleissa on se, että "asiat pitäisi laittaa tärkeysjärjestykseen".

Puolue julkaisikin tilaisuudessa kymmenkohtaisen vaaliohjelman (siirryt toiseen palveluun). Ohjelman mukaan muun muassa veroja ei pitäisi enää korottaa kunnissa, ilmastopolitiikkaa tulisi maltillistaa, ylimitoitettuja investointeja täytyisi suitsia ja kuntien pitäisi lopettaa kiintiöpakolaisten vastaanottaminen.

– Kuntien pitää tehdä valtiovallalle selväksi, että nykyinen maahanmuuttopolitiikka ei aja kuntien eikä suomalaisten etua. Maahanmuuttajien hyysäämiselle täytyy laittaa kunnissa loppu, Grönroos sanoi.

Hyysäämisellä Grönroos viittaa palveluihin, joita tarjotaan paperittomille maahanmuuttajille. Kotouttamisen sijaan perussuomalaiset palauttaisivat maahanmuuttajat, joiden integroitumisessa on ongelmia.

Puolue ohjelmassaan rajoittaisi "ideologista pelleilyä", jollaisena se pitää esimerkiksi "sukupuoli-ideologioita edistäviä puuhasteluita" ja rasismin vastaisia kampanjoita.

– Nykyiset rasismin vastaiset kampanjat ja vihapuheen vastainen taistelu on muotia. Näissäkin pitää laittaa jarrua päälle. Suomalaisia ei saa lähteä syyllistämään turhalla rasismisyyllistämisellä, Grönroos totesi.

Näiden lisäksi perussuomalaiset nosti vaaliohjelmassaan esille "kaverikapitalismin", liikenneinvestoinnit, koulukiusaamisen ja kuntien palvelut, joissa pitäisi käyttää julkisia ja yksityisiä palveluntuottajia.

Perussuomalaisilla on tällä hetkellä 3 800 kuntavaaliehdokasta. Puolueen tavoitteena on saada kuntiin yhteensä 6 500 ehdokasta.

Ehdokaslistat menevät noin puolentoista kuukauden päästä kiinni.

Juttua täsmennetty 25.1.2021 kello 21.18 keskustan entisen puoluesihteerin Jarmo Korhosen sanomisella Suomenmaan haastattelussa.

Lue lisää:

Ylen mittaus: Perussuomalaisilla taas kannatushyppäys, eläkeputken poisto syö SDP:n, mutta ei vasemmistoliiton suosiota

Analyysi: Perussuomalaisten suosion kasvu kertoo suomalaisesta Trump-ilmiöstä

Lue seuraavaksi