Hyppää sisältöön

Perheillä on edessä kolme viikkoa eristyksissä, jos kotiin tulee korona – THL pidensi karanteeneja, lääkäristä lisäviikko koettelee jaksamista

Tartuntatautilääkärin määräämät viralliset karanteeniajat pitenivät viime viikolla.

Perheet ovat nyt kolme viikkoa karanteenissa, jos perheenjäsenellä on tartunta. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Koronakaranteenista tulee pitkä perheille, sillä entisen kahden viikon sijaan jatkossa eristäydytään kolme viikkoa.

THL pidensi (siirryt toiseen palveluun) perjantaina karanteeniaikoja koronavirustartuntoihin liittyen.

Koronavirustartunnan saaneiden lähikontakteille määrättävä karanteeni piteni kahteen viikkoon. Aiemmin se on ollut 10 vuorokautta. Karanteenista on mahdollista tulla sitäkin pitempi, jos saa tartunnan karanteenin loppumetreillä. Siitä alkaa kymmenen päivän eristysjakso.

Muutosten taustalla ovat uudet koronavirusmuunnokset, jotka voivat tarttua ja levitä aiempia koronaviruskantoja nopeammin.

Vaikka pitkä karanteeni on tartuntataudin näkökulmasta perusteltua, se on kova paikka esimerkiksi lapsiperheille, arvioi mielenterveysjärjestö Mieli ry:n lääkäri Meri Larivaara.

– Lisäviikko on pitkä aika vetäytyä normaalista arjesta. Se koettelee jaksamista.

Kolmen viikon karanteeni ei rajoitu ainoastaan perheisiin vaan koskee esimerkiksi kimppakämppiä. Nyrkkisääntönä on se, että jos ollaan tekemisissä jatkuvasti sairastuneen kanssa, karanteeni on 21 vuorokautta.

Ainut tapa kiertää pitkä karanteeni on eristää sairastunut esimerkiksi erilliseen rakennukseen tai vastaavasti muu perhe muualle.

Karanteenissa voi syntyä sanaharkkaa, vaikka muuten ei olisi ongelmia

Kun vetäydytään pitkäksi ajaksi kodin ulkopuolisesta elämästä, se voi alkaa hiertää välejä perheen sisällä. Tämä huomattiin Larivaaran mukaan jo keväällä.

– Viime keväänkin rajoituksista on päällä konflikteja kotona.

Erityisesti nuorille vain oman perheen kesken oleminen voi olla vaikeaa, koska nuoren kehityksen kannalta on tärkeää irtautua kotoa ja viettää aikaa kavereiden kanssa.

Lääkäri Meri Larivaara on seurannut koronatilannetta erityisesti mielenterveyden näkökulmasta. Hän kertoo, että kuormitus näkyy perheissä muun muassa pinnan kiristymisenä ja huonotuulisuutena, sanaharkkana sekä ahdistuksena. Tilanne voi kärjistyä, vaikka perheessä olisi aiemmin ollut kaikki hyvin.

– Onhan se onnellisissa ja hyvin voivissa perheissäkin kuormittavaa, jos ei voi tavata muita kasvokkain kuin perheenjäseniä. Ihmiset kaipaavat muitakin ihmiskontakteja.

Tilanne voi vaikuttaa myös perheen vuorokausirytmiin ja sen korjaaminen saattaa olla vaikeaa.

Lääkkeeksi karanteenin aiheuttamaan tuskaan Larivaara mainitsee esimerkiksi ulkoilun, joka on sallittua omassa karanteeniporukassa. Lisäksi hän kehottaa miettimään karanteenin sopivia tapoja, joilla pitää yhteyttä ystäviin.

Juttua varten on haastateltu myös Kainuun soten pandemiapäällikkö Olli-Pekka Koukkaria.

Oletko ollut koronakaranteenissa? Miten se sujui? Jaa kokemuksesi keskustelussa, joka on auki 26.1 kello 23:een asti.