1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. yhteishaku

Kevään ensimmäisessä yhteishaussa korkeakouluihin yli 23 000 hakijaa – haussa olivat vieraskieliset koulutukset ja Taideyliopisto

Kaikista hakijoista 4 000 haki Taideyliopistoon ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutukseen. 

yhteishaku
Nuori nainen lukee opinto-opasta kasvomaski naamallaan Helsingin keskustassa.
Kevään ensimmäisen yhteishaun valintojen tuloksia julkaistaan tammi-helmikuun vaihteesta alkaen. Kaikki tulokset julkaistaan viimeistään 4. kesäkuuta.Hilma Toivonen / Yle

Noin 23 400 hakijaa pyrki opiskelemaan korkeakouluihin viime viikolla päättyneessä kevään ensimmäisessä yhteishaussa.

Haettavana olivat korkeakoulujen vieraskieliset koulutukset, Taideyliopistojen koulutukset sekä Tampereen yliopiston teatterityön koulutus. Kaikista hakijoista 4 000 haki Taideyliopistoon ja Tampereen yliopiston teatterityön koulutukseen.

Hakijoita oli ennätysmäärä, 3 000 viime kevään hakua enemmän. Myös aloituspaikkoja oli tarjolla enemmän kuin vuosi sitten: haettavana oli noin 5 600 aloituspaikkaa noin 270 koulutuksessa. Aloituspaikoista kaksi kolmasosaa on ammattikorkeakouluissa ja loput yliopistoissa.

Opiskelupaikkaa hakeneista 14 500 tuli Suomen ulkopuolelta, ja heistä valtaosa muita kuin EU- tai ETA-alueen kansalaisia.

Opiskelupaikkaa hakeneista 14 500 tuli Suomen ulkopuolelta, ja heistä valtaosa muita kuin EU- tai ETA-alueen kansalaisia. Määrä on kasvanut hieman viime vuodesta, kertoo suunnittelija Risto Hanhinen opetushallituksesta.

– Yksi suosiota selittävä tekijä voi olla aloituspaikkojen lisääntyminen, mutta suosiota saattoi lisätä myös se, että joitain haettavissa olevia koulutuksia pystyi suorittamaan verkossa, jolloin maahantulo ei välttämättävaikuta, Hanhinen kertoo.

Haettavissa koulutuksissa oli noin kymmenkunta vieraskielistä ylempää ammattikorkeakoulututkintoa, jotka näyttäisivät mahdollistavan tutkinnon suorittamisen verkko-opintoina. Tällaisia koulutuksia oli haussa Hanhisen mukaan enimmäkseen tekniikan ja terveydenhuollon aloilta.

Kilpailu on kovaa taide- ja kulttuurialoilla

Hakijamäärissä mitattuna suosituimpia aloja olivat kauppa-, hallinto- ja oikeustieteet, tietojenkäsittely ja tietoliikenne sekä taiteet ja kulttuurialat.

Kovin kilpailu paikoista on taide- ja kulttuurialoilla, missä aloituspaikkaa kohti oli 13,7 hakijaa. Yhteiskunnallisilla aloilla hakijoita oli 8 / aloituspaikka ja terveys- ja hyvinvointialoilla 6,6 / aloituspaikka.

Vähiten hakijoita suhteessa aloituspaikkoihin oli puolestaan humanistisilla aloilla (3,4) ja luonnontieteellisillä aloilla (3,3).

Koronapandemia näkyy hakijamäärien kasvuna

Paikkoja oli jaossa viime vuotta enemmän, mutta Hanhisen mukaan hakijamäärän kasvussa näkyy todennäköisesti myös koronaviruspandemian vaikutus kotimaisten hakijoiden kohdalla.

– Moni saattaa miettiä uudelleenkouluttautumista, jos on ollut esimerkiksi pitkään lomautettuna ja eikä edessä näy muutosta. Uskoisin, että pandemia lisää painetta hakea koulutukseen, Hanhinen toteaa.

Korkeakoulujen toinen yhteishaku alkaa 17. maaliskuuta. Silloin haussa ovat yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkieliset koulutusohjelmat. Hanhinen uskoo, että myös silloin nähdään hakijamäärissä kasvua.

Maaliskuun korkeakoulujen yhteishaussa haettavana ovat yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen suomen- ja ruotsinkieliset koulutusohjelmat. Viime vuonna, ennen koronapandemian vuoksi tehtyjä lisäaloituspaikkoja, paikkoja oli jaossa noin 46 000.

Tänä keväänä korkeakoulujen toisessa yhteishaussa paikkoja on tulossa hakuun tämän hetken tiedon mukaan noin 49 000, Hanhinen kertoo.

Juttua päivitetty 25.1. klo 14.13. Lisätty Opetushallituksen Risto Hanhisen kommentit.

Lue myös:

Mitä tapahtuu, jos ei hae peruskoulun jälkeen mihinkään? Etsimme vastaukset 8 kysymykseen täysi-ikäisyyteen asti kestävästä oppivelvollisuudesta

Jaksanko ja mitä tapahtuu koulunkäynnille, jos en jaksa – pitkittynyt korona-aika turhauttaa ja ahdistaa, ja se näkyy nuorten auttavissa kanavissa

Lue seuraavaksi