1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Jyväskylässä koronavirustartunnat taas nousussa – vastuulääkärin mukaan iso tartuntarypäs kuntosalilla

Viikonloppuna Jyväkylässä on asetettu koronakaranteeniin lähes 500 ihmistä.

Jyväskylä
Käsipainoja rivissä kuntosalilla.
Kuvituskuva. Jarkko Riikonen / Yle

Jyväskylän tartuntataudeista vastaava lääkäri Ilkka Käsmä kertoo, että Jyväskylässä on todettu perjantaista sunnuntaihin 43 uutta koronavirustartuntaa. Karanteeniin on asettu viikonloppuna lähes 500 ihmistä.

Uusia koronatartuntoja on Jyväskylässä ilmennyt Käsmän mukaan viime päivinä erityisesti nuorilla ja nuorilla aikuisilla.

Kaupungissa on selvitetty laajoja nuorten harrastamiseen liittyviä tartuntaketjuja. Laajimmat karanteenit on asetettu lasten ja aikuisten harrastustoiminnan ja joukkueurheilun tiimoilta. Lisäksi kahdella koululla on ilmennyt tartuntoja ja niiden myötä karanteeniin on määrätty yli 100 oppilasta.

Jyväskylässä on todettu myös yksi yksityiseen kuntosalitoimintaan liittyvä laaja koronatartuntaketju. Siihen liittyviä koronatartuntoja on tullut ilmi Käsmän mukaan jo kymmeniä.

Kuntosalin nimeä Käsmä ei kerro, koska terveydenhuolto on ollut jo siellä koronalle altistuneisiin yhteydessä.

– Yksityisestä kuntosalista on kyse on ja siihen liittyy tosi paljon tartuntoja tällä hetkellä. Sitä kautta tartunnat ovat häntineet muihinkin nuorten liikuntaharrastuksiin ja näihin koulukaranteeneihin, ne ovat melko lailla samaa ketjua ja käynnissä on aika iso tapaus. Se ketju taitaa olla melko lailla selvillä ja sen myötä on tehty laaja-alaisia karanteeneja ja ohjattu myös väkeä testeihin. Tartuntaketjuihin liittyen testataan vielä varmaan tosi paljon ihmisiä alkuviikon aikana, kuvailee Käsmä.

Kuntosalilla koronalle altistumiset ajoittuvat viime viikkoon.

– Tapausten määrä ja vauhti, jolla ne lähtivät viikonloppuna etemään on taas hiukan yllättänyt. Edellisenä sunnuntaina eikä maanantaina ollut Jyväskylässä yhtään tartuntaa ja nyt sitten perjantain ja sunnuntain välisenä aikana ilmeni 43 uutta tartuntaa, toteaa Käsmä.

Käsmän mielestä kuntosaleille ei voi vallitsevassa koronavirustilanteessa täysin turvallisin mielin mennä.

– Jos lähdetään esimerkiksi ryhmäliikuntatunneille, eikä voida siellä pitää turvavälejä tai maskeja, niin osallistuja ottaa riskin, että sieltä tartunnan voi saada. Yksilöliikkuminen ja ulkoliikunta ovat tällä hetkellä turvallisempia vaihtoehtoja. Nyt on nähty, että kuntosalityyppisessä ja sisäliikunnassa voi saada laajan ongelman aikaan.

Käsmä toteaa myös, että koronatestimäärät ovat nousseet Jyväskylässä merkittävästi viime viikkoisten suvantovaiheiden jälkeen.

Lue myös:

Jyväskylässä on määrätty lapsia ja nuoria koronakaranteeniin useammasta eri urheilujoukkueesta

Jyväskylässä Gradia kehottaa mahdollisesti Heidi's Bier Barissa koronavirukselle altistuneita opiskelijoita jäämään tänään kotiin – osalla on jo oireita

Koulujen koronakaranteenit laajenivat Jyväskylässä – karanteenissa nyt lähes sata oppilasta Keljonkankaan ja Kilpisen kouluista

Lue seuraavaksi