Hyppää sisältöön

Kiinalaisten kaivosmiesten hyvä kunto auttoi kestämään kahden viikon piinan syvyydessä – pelastus oli täpärällä

Pelastusoperaatiossa oli mukana yli 600 ihmistä. Heistä suuri osa oli loukkuun jääneiden kullankaivajien työtovereita.

Pelastustyöntekijät kaivoivat koloja tunneleihin, joissa kaivostyötekijät olivat loukussa. Kuva: All Over Press

Qixian kaivoksen loukkuun jääneet työntekijät nousivat sunnuntaina kuilusta kalpeina ja silmät suojattuina pitkän pimeyden jälkeen.

Miehet olivat kahden viikon eristyksestä (siirryt toiseen palveluun) huolimatta suhteelisen hyväkuntoisia. Seitsemän kaivajaa kykeni kävelemään omin avuin.

Kylmyys ja kosteus uhkasivat kuilussa

Pelastuneiden selviytymisessä oli kyse vuorokausista.

Avustustyöntekijät porasivat kuilun viereen rinnakkaiskäytäviä, joiden kautta maan uumeniin pudotettiin ruokaa ja tukiviestejä.

Kylmyys ja kosteus nakersivat kuitenkin miesten yleiskuntoa 22 metrin syvyydesssä.

Pelastuksen onnistumisessa auttoi miesten hyvä kunto.

He kykenivät avustamaan ja antamaan neuvoja pelastuskaluston asentamista. Terveyden heikkeneminen oli kuitenkin vain vuorokausien päässä, sillä ruokaa saatiin kuiluun vasta lauantaina, lähes kahden viikon näännyttävän jakson jälkeen.

Muista erilleen jäänyt kullankaivaja heikoimmassa kunnossa

Pohjois-Kiinan Shandongin maakunnassa sijaitsevan kaivoksen kullankaivajien omaiset ehtivät jo odottaa suru-uutisia kaivoksessa tapahtuneen räjähdyksen jälkeen.

Yksi vuorossa olleista miehistä kuoli päävammaan kaivoksessa. Toinen kymmenen hengen ryhmä on kadoksissa. Heihin ei ole saatu yhteyttä räjähdyksen jälkeen.

70 tonnia maata tukki porauskuilun ja ulospääsyreitin räjähdyksen seurauksena. Myös sortumavaara uhkasi kaivosmiehiä.

Kaivajista yksi joutui räjähdyksen seurauksena eroon muusta ryhmästä. Hän odotti nostoa toisessa paikassa hieman lähempänä maanpintaa.

Erilleen joutunut kaivosmies oli joukosta heikoimmassa kunnossa, hän ei kyennyt liikkumaan ja reagoi heikosti pelastajien puheeseen.

Suuret pelastusoperaatiot uutta Kiinassa

Yhdeksän kaivoksen johtohenkilöä on otettu kiinni epäiltynä onnettomuudesta raportoinnin viivyttelystä.

Kiina on tehostanut kaivosten turvallisuutta viime vuosina. Kaivosonnettomuudet ovat yleisiä ja niissä kuolee vuosittain yli 5000 ihmistä.

Maailman tunnetuimpiin kaivospelastusoperaatioihin kuuluu chileläisten kaivosmiesten nosto vuonna 2010. Miehet olivat maan uumenissa 69 vuorokautta. Heille saatiin toimitetuksi ruokaa ja vettä 17 vuorokauden jälkeen.

Lue myös: