Hyppää sisältöön

Maailman suurin datakeskusyhtiö lisää investointejaan Suomeen – toimitusjohtaja: "Syy ei ole ainoastaan halpa sähkö"

Miljoonainvestoinnin taustalla suomalaisen kysynnän kasvu sekä nopeat yhteydet muualle maailmaan.

Equinix on investoinut Suomen datakeskuksiinsa yhteensä noin 150 miljoonaa euroa. Kuva: Equinix

Maailman suurin datakeskusyhtiö Equinix kertoi investoivansa 32 miljoonaa euroa Suomen datakeskuksiinsa.

Kaiken kaikkiaan yhtiö on investoinut konesaleihinsa Suomessa lähes 150 miljoonaa euroa. Yhtiön mukaan kyse on suorista investoinneista, joissa ei ole vielä mukana esimerkiksi työvoimakustannuksia.

Panos on merkittävä, vaikka jääkin kauas Googlen miljardi-investoinneista.

Monet suuret datakeskushankkeet ovat viime vuosina kohdistuneet Suomen sijasta usein Ruotsiin, jossa sähkövero oli paljon alhaisempi.

Equinixillakin on konesaleja molemmissa maissa.

Kertooko tämän päivän uutinen siitä, että Suomessa taannoin toteutettu sähköveron lasku toimii?

– Suomen ja Ruotsin välillä on ollut pientä kilpajuoksua, mutta syy sille, että me investoimme Suomeen, ei ole ainoastaan halpa sähkö, Equinixin Suomen tytäryhtiön toimitusjohtaja Sami Holopainen sanoo.

Equinixin mukaan yritysten väliset suorat datayhteydet kasvavat 45 prosentin vuosivauhtia. Taustalla on digitalisaation eteneminen, viidennen sukupolven kännykkäverkot ja esimerkiksi koronapandemian synnyttämä etätyöboomi.

Holopaisen mukaan Suomessa on myös osaavaa työvoimaa ja mahdollisuus tuottaa palveluja ilmastotehokkaasti. Equinixin suomalaisten konesalien käyttämä sähkö on uusiutuvaa ja kokonaisuutena yhtiö haluaa olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Equinixin datakeskusten verkostoon kuuluu tällä hetkellä yli 220 konesalia.

– Kun kauppa käy, niin me investoimme, Equinixin Suomen yhtiön toimitusjohtaja Sami Holopainen sanoo. Kuva: Mikko Koski, Yle

Suomi on kaiken keskellä

Myös verkkoyhteydet tekevät Suomesta houkuttelevan paikan datakeskuksille. Equinixin mukaan Suomesta käsin tavoittaa hyvin Pohjoismaiden yhteensä 27 miljoonaa kansalaista.

Suomi on myös tärkeä tietoliikenneväylä Euroopan, Baltian maiden ja Venäjän suuntiin.

– Suomen asema verkkotopologiassa on parantunut viime vuosina ja täältä pystyy tarjoamaan palveluita esimerkiksi Keski-Eurooppaan. Siihen suuntaan meidän edullisella sähkön hinnallammekin on merkitystä, Equinixin Sami Holopainen sanoo.

Yhteydet paranevat yhtiön mukaan myös jatkossa, kun esimerkiksi Cinia-yhteenliittymän rakentama merikaapelihanke Aasian ja Euroopan välille valmistuu.

Lue lisää:

.
.