1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hylyt

Uponnutta laivaa yritetään nostaa Kotkassa – laiturin ylläpitäjä raivoissaan, kun omistaja katosi maisemista: "Voit hylätä aluksen ja lähteä kävelemään"

Aluksen nosto saattaa kestää jopa viikon. Kotkan kaupunki teettää nostotyöt omaan piikkiinsä, mutta kulut aiotaan periä aluksen omistajalta.

hylyt
Mies seisoo veden peitossa olevalla purjealuksella
Kotkan Kantasatamassa mereen uponneen aluksen nostaminen alkoi viikko sitten maanantaina. Kävimme paikalla, kun nostotyöt olivat alussa.

Kotkan keskustan edustalla on alettu nostaa pinnalle purjealusta, joka upposi mereen liki puolitoista vuotta sitten.

Mary Ann -niminen alus hylättiin Kantasataman vierasvenelaituriin kesäkuussa 2019. Saman vuoden elokuussa alus upposi. Siitä lähtien purjevene on ollut vierasvenelaituria ylläpitävän Kotka Yacht Storen ja Kotkan kaupungin riesana.

Kaupunki yritti pitkään tavoittaa veneen omistajaa, mutta tuloksetta.

– Omistaja suoritti sellaisen häviämistempauksen, että meni melkein vuosi ennen kuin viranomaiset saivat hänet kiinni ja saatiin vastuita oikeaan osoitteeseen. Helpoin tämä homma olisi ollut, kun alus olisi nostettu välittömästi uppoamisen jälkeen, Kotka Yacht Storen yhteiskunta-asioiden avustaja Heikki Kuokka sanoo.

Nyt Kotkan kaupunki on aloittanut nostotyöt omalla kustannuksellaan. Kulut aiotaan periä myöhemmin aluksen omistajalta.

Keltatakkinen mies seisoo laiturilla
Heikki Kuokka Kotka Yacht Storelta oli seuraamassa maanantaina Mary Annin irrotusta jäiden keskeltä.Antro Valo / Yle

"Laissa porsaanreikä"

Maanantaina hylkyä yritettiin nostaa pintaan pumppaamalla vettä pois aluksen sisältä. Iltapäivällä hylky pysyi vielä tiukasti kiinni pohjassa.

– Se ei ole niin tiivis kuin aluksi tuumasimme. Tällä hetkellä yritämme tukkia kaikki vuodot, Kotka Yacht Storen projektipäällikkö Sven Innos kertoi kello 15:n jälkeen.

Jos pumppaaminen ei onnistu, avuksi otetetaan paineilmasäkkejä, jotta alus saataisiin kellumaan. Sitten kun alus saadaan ylös, sille pitää avata reitti jään läpi lahden toiselle puolelle, nostaa maalle kuivumaan ja hävittää.

Siirtotöiden arvioidaan kestävän tämän viikon ajan. Töitä helpottaa se, että sää on lauhtunut plussan puolelle.

Heikki Kuokka toteaa, että kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Kotkan kaupunki joutuu taistelemaan veneenhylkääjien kanssa.

– Kyllä tässä suomalaisessa lainsäädännössä on selvästi porsaanreikä, että voit hylätä aluksen jonkun laituriin ja lähteä kävelemään. Sitten laiturin tai vesialueen omistaja joutuu ihmettelemään, että mitä sille tehdään, Kuokka sanoo.

Uponnut purjevene jäiden seassa
Mary Ann -purjealus on seissyt Kotkan Kantasataman vierasvenelaiturissa kesästä 2019 lähtien.Antro Valo / Yle

Iso hintalappu

23-metrinen Mary Ann -alus on ollut aiemmin risteilykäytössä. Sittemmin se on vaihtanut omistajaa, ja nykyään sen omistaa jo toimintansa lopettanut yritys. Kotkan kaupunki tavoitteli pitkään aluksen omistajaa siinä onnistumatta.

Kaupunki lähetti omistajalle asiasta selvityspyyntöjä ja siivouskehotuksia. Alusta ei kuitenkaan haettu pois, vaan se pysyi tiukasti paikallaan.

– Haastemiehen kautta on kyllä mennyt tiedoksiantoa ja päätöksiä tiedoksi, mutta emme ole päässeet omistajan kanssa keskustelemaan aiheesta, tontti-insinööri Katri Ervasti Kotkan kaupungilta sanoo.

Kaupunki kilpailutti loppuvuodesta veneen noston ja siirron. Niiden hinnaksi tuli liki 50 000 euroa. Lisäksi kaupungille koituu kuluja esimerkiksi jään rikkomisesta aluksen hinaamista varten ja aluksen hävittämisestä.

Koko lystin hinnaksi arvioitiin alun perin noin 100 000 euroa.

– Olemme saaneet hyvän urakkatarjouksen, joten uskon, että huomattavasti pienemmillä kustannuksilla mennään. Kaupunki maksaa alkuun tämän urakan, mutta se tullaan perimään aluksen omistajalta, Katri Ervasti sanoo.

Kotkan ympäristölautakunta päätti viime syksynä, että tapauksesta tehdään tutkintapyyntö poliisille. Tutkintapyyntö on vielä valmisteilla, eikä sitä ole toimitettu poliisille.

Lue lisää:

Kotkan Kantasatamaan hylätty purjelaiva nostetaan pian pois merestä – alus on maannut pohjassa yli vuoden

Kotka tekee poliisille tutkintapyynnön Kantasatamaan hylätystä purjelaivasta – Mary Ann-alus upposi yli vuosi sitten

Omistaja jätti vanhan risteilyaluksen uppoamaan satamaan ja katosi – nyt häntä odottaa jättilasku

Kotka pyrkii eroon Kantasatamaan uponneesta purjelaivasta – vierasvenelaiturin pitäjä joutumassa siivoojaksi

Viranomaiset pulassa satamaan uponneen risteilyaluksen kanssa – omistajaan ei ole saatu yhteyttä eikä kukaan tiedä, mitä laivassa on

Lue seuraavaksi