1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Korona leviää nopeasti Kolarissa – tartunnat tutkitaan virusmuunnoksen varalta

Kolarista löytyi viikonloppuna viisi koronatartuntaa.

koronavirus
henkilökuva
Infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan epidemia ei ole kiihtymässä Lapissa, vaikka tartuntoja on aiempaa enemmän.Mikko Koski / Yle

Lapissa on todettu 13 uutta koronavirustartuntaa viikonloppuna. Viisi tapauksista on Kolarissa, kolme Rovaniemellä, kaksi Sallassa, kaksi Länsi-Pohjan alueella ja yksi Ranualla.

Kolarin tapaukset liittyvät tartuntaketjuun, joka on lähtenyt Oulun seudulta. Ketjuun liittyviä tartuntoja on todettu paikkakunnalla kaikkiaan kymmenen. Tartuntojen takia Kolarissa on laitettu karanteeniin kaksi päiväkotia ja yksi koululuokka.

– Kolarissa tartunnat näyttävät leviävän nopeasti. Kolarin näytteille tehdään sekventointi, jolla nähdään, onko kyseessä virusmuunnos. Alustava tulos siitä saadaan parin, kolmen päivän kuluessa ja lopullisessa tuloksessa menee vähän pidempään, infektioylilääkäri Markku Broas Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella ei ole tähän mennessä löytynyt koronan virusmuunnosta.

Lisäksi Kolarissa todettiin viime viikon alussa kaksi muuta tartuntaa, joilla on eri lähde ja jotka eivät liity toisiinsa.

Rovaniemen tartunnat ovat löytyneet karanteenissa olevilta ihmisiltä.

Ranualla paikkakunnan ensimmäinen tartunta

Sallassa ja Ranualla tartunnat on todettu ulkopaikkakuntalaisilta. Ranualla kyseessä on ensimmäinen paikkakunnalla löytynyt koronatartunta.

– Henkilö lähti lauantaina iltapäivällä Ranualta ja hän on eristyksissä omalla kotipaikkakunnallaan. Hän altisti 16 ihmistä, jotka kaikki saatiin kiinni saman illan aikana ja asetettiin karanteeniin, Ranuan kunnan johtava lääkäri Pentti Kursula sanoo.

Viime viikolla Lapin sairaanhoitopiirin alueella todettiin tämänhetkisten tietojen mukaan yhteensä 26 tartuntaa. Se on huomattavasti enemmän kuin edellisillä viikoilla. Tästä huolimatta Markku Broas on rauhallinen.

– Tartunnoista lähes kaikki ovat peräisin ulkomailta tai ulkopaikkakunnilta. Ei ole merkkejä siitä, että epidemia olisi kiihtymässä alueella.

Broas kehottaa edelleen lappilaisia pitämään maskeja ja menemään pienissäkin oireissa koronavirustestiin.

– Pika-antigeenitestit ovat käytössä koko Lapin sairaanhoitopiirin alueella ja tulos siitä saadaan muutamassa tunnissa.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.

Lue seuraavaksi