1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Jyväskylän rokotusurakka voisi olla valmis heinäkuun lopulla, jos rokotteita vain saadaan – ylilääkäri korostaa ettei ohituskaistaa ole

Tällä viikolla Jyväskylässä ollaan saamassa käyttöön tuhat uutta rokotetta.

Laajemmat rokotukset alkavat todennäköisesti maaliskuussa. Ajankohta riippuu rokotteiden saatavuudesta. Kuvituskuva. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla on maanantaina aamupäivään mennessä annettu koronarokote yli 1 700 henkilölle.

Rokotteita on annettu sosiaali- ja terveyspalveluiden kriittisille, koronapotilaiden kanssa toimiville työntekijöille sekä asumis- ja hoivapalveluyksiköiden henkilöstölle. Myös ikääntyneiden asukkaiden rokottaminen saatiin käyntiin viime viikolla.

Jyväskylän kaupunki vastaa yhteistoiminta-alueensa eli Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten väestön rokottamisesta.

– Ikääntyneiden asumisyksiköissä ja hoivapalveluissa asukkaista on nyt rokotettu noin 10 prosenttia, kertoo koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen.

Alkaneella viikolla kaupunki on saamassa käyttöönsä 1 000 rokotetta. Niillä jatketaan asumispalveluyksiköiden ja hoivapalveluiden asukkaiden ja henkilöstön rokottamista.

Rokotustahti jatkuu samana myös seuraavalla viikolla, jolloin rokoteannoksia saadaan arvioiden mukaan jälleen tuhat kappaletta. Myös ne menevät asumispalveluyksiköiden ja hoivapalveluiden asukkaille.

Yhteensä henkilöstöä ja asukkaita hoivapalveluyksiköissä on alueella noin 6 745.

Kotona asuvien rokotukset alkamassa helmikuun puolivälissä

Rokotukset laajenevat kotona asuviin ikääntyneisiin henkilöihin mahdollisesti helmikuun puolivälissä. Ensimmäisenä rokotetaan kotona asuvat, yli 80-vuotiaat henkilöt.

Tämän jälkeen vuorossa ovat yli 70-vuotiaat ja heitä hoitavat omaishoitajat sekä muun sairautensa vuoksi riskiryhmään kuuluvat henkilöt. Yli 70-vuotiaita asukkaita on kolmen kunnan alueella yli 20 000 ja perussairauden vuoksi riskiryhmään kuuluvia on noin 10 000.

Terveydenhoitoon on ehtinyt tulla jo runsaasti kyselyitä mistä ja milloin rokotusajan voi varata.

– Ajanvaraus avataan, kun meillä on täysi varmuus siitä, milloin rokotteita lääketehtailta Suomeen ja edelleen Jyväskylään saadaan. Kun tiedot varmistuvat, ajanvaraus avataan ja siitä tiedotetaan laajasti, ylilääkäri Johanna Tuukkanen kertoo.

Tuukkasen mukaan rokotuksiin ei voi päästä ohituskaistalta.

– Ajanvarauspalvelu perustuu joko henkilön syntymävuoteen tai saatuun diagnoosiin. Terveen aikuisväestön vuoro koittaa, kun riskiryhmät on rokotettu, Johanna Tuukkanen kertaa.

Rokotuksissa pyritään yhteistyöhön työterveyshuollon kanssa

Tämänhetkisen arvion mukaan väestön laajemmat rokotteet alkavat maaliskuussa, viikolla 10. Aikatauluun vaikuttaa keskeisesti se, miten rokotteita Suomeen saadaan ja miten ne jakautuvat sairaanhoitopiireittäin.

Rokotteen ottaminen on vapaaehtoista, ja se annetaan maksutta kaikille yli 16-vuotiaille.

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten asukkaiden rokottamisessa (siirryt toiseen palveluun) pyritään yhteistyöhön työterveyshuollon kanssa. Tavoitteena on, että työterveyshuolto rokottaa omat asiakkaansa. Mikäli sopimukseen päästään, suurin osa alueen työikäisistä saa rokotteen oman työterveyspalvelunsa kautta.

Työterveyshuollon ulkopuolella olevat aikuiset valmistaudutaan rokottamaan julkisen terveydenhuollon keskitetyissä rokotuspisteissä. Rokotusyhteistyöstä neuvotellaan myös alueen yksityisten palveluntuottajien kanssa, jotta rokotushenkilökunnan riittävyys saadaan varmistettua.

– Yhteistyöllä voidaan varmistaa se, että rokotuksissa edetään mahdollisimman nopeasti. Rokottajien määrä ei ole Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten kohdalla ongelma, kunhan vain rokotteita aletaan Suomeen saada merkittävästi nykymääriä enemmän, ylilääkäri Johanna Tuukkanen toteaa.

Jyväskylän, Hankasalmen ja Uuraisten tavoite on, että 80 prosenttia yli 16-vuotiaista asukkaista on rokotettu ensi kesänä heinäkuun loppuun mennessä. Tavoitteeseen päästään nopeammin, jos rokotteita saadaan nopeammin.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen mukaan koko Keski-Suomessa on koronarokotteen saanut tähän mennessä noin 3 400 henkilöä. Seurantaluvuissa on viivettä, sillä sairaala-apteekista on toimitettu jo Keski-Suomen kuntiin yhteensä jo lähes 5000 rokoteannosta viime vikon lopulla.

Lue myös:

Uusimmat koronatiedot Keski-Suomesta: Jyväskylässä paljastunut kuntosaliin liittyvä laaja koronatartuntaketju – THL:n mukaan Keski-Suomessa vahvistettu viikonloppuna 30 uutta tartuntaa