1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lastenneuvolat

Tuleva isä näki ensimmäisiä kuvia lapsestaan sairaalan parkkipaikalla – tiukoilla neuvolarajoituksilla voi olla ikävät seuraukset, varoittaa asiantuntija

Asiantuntija on huolissaan, etteivät isät opi käymään neuvoloissa lastensa kanssa.

lastenneuvolat
Sampo Nevalainen ja kuva
Sampo Nevalainen on pahoillaan, ettei saanut olla mukana puolisonsa ultraäänikäynnillä. Kesällä syntyvä lapsi on parin esikoinen.Janne Körkkö / Yle

Sampo Nevalainen istuu autossaan oululaisen sairaalan parkkipaikalla ja odottaa. Välillä autoa pitää käyttää käynnissä, sillä ulkona on pakkanen. Kun kännykkä viimein soi, Nevalainen saa nähdä puhelimensa näytöltä, kuinka hänen tulevan lapsensa sydän sykkii.

On joulukuu, ja Nevalaisen raskaana oleva puoliso Mira Heiskanen on käymässä neuvolassa ensimmäisessä ultraäänessä. Oulun tiukkojen koronarajoitusten vuoksi isät eivät saa tulla mukaan.

Puhelimen näytöltä näkyy ultraäänilaitteen monitori ja siellä kasvava ja terve sikiö. Tunne on sykähdyttävä myös kylmenevässä autossa, mutta mieluiten Nevalainen olisi ollut ainutkertaisessa tilanteessa puolisonsa rinnalla ja tukena.

– Puhelinkuva oli tyhjää parempi, mutta kaiken muun neuvolasta saadun tiedon vastaanottaminen jäi yksin Miran vastuulle.

Isien ja saattajien neuvoloissa käyntiä rajoitettiin Oulussa marras-joulukuun vaihteesta lähtien, kun kaupunki siirtyi parissa päivässä koronan leviämisvaiheeseen. Oulussa isät saivat olla mukana vain ensimmäisellä raskausajan käynnillä. Esimerkiksi Helsingissä ja Turussa vastaavia rajoituksia ei ollut samaan aikaan voimassa, vaikka niissä koronatilanne oli samanlainen.

Neuvolaan äidin sijasta isä?

Perusteena Oulun voimakkaille koronarajoituksille olivat koronatilanteen nopea paheneminen ja henkilökunnan suojaaminen, sanoo tartuntatautilääkäri Jarkko Huusko.

– Ei haluttu, että neuvoloissa on kovin paljoa väkeä liikkeellä.

Huuskon mukaan neuvoloiden rajoituksista tuli kaupungille paljon palautetta, ja niitä päätettiin purkaa viime viikolla, samalla kun Oulun koronatilanne hieman helpotti. Ultraääneen puolisot eivät edelleenkään pääse mukaan.

Sampo Nevalainen ja Mira Heiskanen
Mira Heiskanen ja Sampo Nevalainen sanovat, ettei netistä saatava tieto korvaa neuvolakäyntejä.Janne Körkkö / Yle

Sampo Nevalaiselta ehti jäädä väliin ultraäänen lisäksi väliin myös neuvolan lääkäriaika. Nyt hän jännittää, pääseekö hän mukaan seuraavalle neuvolakäynnille vai ehtivätkö rajoitukset jälleen muuttua sitä ennen.

Nevalainen kokee, että ilman neuvolakäyntejä häneltä jää saamatta paljon vanhemmuuteen valmentavaa tietoa.

– Vanhemmiksi tulleet kaverit sanoivat, että neuvolasta saa sen tiedon, mitä kullakin hetkellä tarvitsee, ja sieltä myös osataan neuvoa oikean tiedon äärelle.

Kätilöksi opiskellut Mira Heiskanen sanoo, että lähettäisi neuvolakäynneille jopa mieluummin puolisonsa kuin itsensä, jos se vain olisi mahdollista.

– Neuvolassa käyminen on iso ja tärkeä kokemus, joka sitouttaa isää tulevaan lapseen ja konkretisoi vauvan tuloa. Raskausaikana monella isällä voi olla vähän epätodellinen olo, kun vauvaa ei vielä ole.

Perhekeskeisyys romukoppaan

Oulun lisäksi vastaavia puolisoita koskevia rajoituksia on ollut koronapandemian aikana voimassa muissakin kunnissa, sanoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen.

Hänen mukaansa rajoitusten sijaan neuvoloiden tulisi tarjota palveluitaan aikaisempaa enemmän, sillä koronatilanteen vuoksi perheiden avun tarve on lisääntynyt.

Kunnat voisivat pidentää neuvoloiden aukioloaikaa, jolloin odotustiloissa olisi yhtä aikaa normaalia vähemmän ihmisiä. Myös vastaanottoaikoja tulisi lisätä, Hakulinen sanoo.

Isällä on samanlainen oikeus neuvolan palveluihin kuin äidillä. Näyttää kuitenkin siltä, että isän roolia neuvolassa ei edelleenkään aina hahmoteta.

– Isät tarvitsevat tukea vanhemmuuteen ja isäksi kasvamiseen. Isän tuella on myös iso merkitys puolison hyvinvointiin.

Isien sulkeminen pois neuvoloista on paluu vuosikymmenten takaiseen aikaan. Perhekeskeisyys kirjattiin kansanterveyslakiin vuonna 1972, ja perheiden laajat terveystarkastukset aloitettiin vuonna 2011.

Sampo Nevalainen toivoo, ettei hyvä kehitys muutu korona-ajan vuoksi. Ettei palattaisi takaisin aikaan, jolloin isä oli lähinnä taloudellisen turvan antaja ja äiti huolehti muusta.

– Haluaisin, että annettaisiin tarvittavat eväät meille, jotka haluamme olla vanhempia heti siitä päivästä lähtien kun lapsi syntyy.

Tasa-arvolle takapakkia

Sampo Nevalainen ja Mira Heiskanen ottivat Oulun rajoitusten vuoksi yhteyttä myös tasa-arvovaltuutettuun. Asialle ei kuitenkaan pystytty tekemään mitään, sillä tartuntatautilaki menee tasa-arvolain edelle.

Kunnissa tartuntatautilakia myös tulkitaan eri tavoin. Nevalaisen mukaan rajoitukset olisi helpompi hyväksyä, jos ne olisivat kaikkialla samat.

Pariskunta katsoo, että neuvolakäynnit olisi voitu hoitaa turvallisesti suojamaskia käyttäen ja käsihygieniasta huolehtien.

– Tulemme samasta taloudesta, joten eiköhän meillä ole samat pöpöt molemmilla. Terveenä sinne täytyy mennä joka tapauksessa, Heiskanen sanoo.

THL:n Tuovi Hakulinen on huolissaan myös rajoitusten pitkäaikaisista vaikutuksista. Isien asiointi neuvolapalveluissa on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Rajoitusten vuoksi suunta voi kuitenkin muuttua.

– Isät eivät opi käymään neuvoissa lastensa kanssa, jos eivät pääse sinne puolisonsa kanssa raskausaikana.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 27. tammikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Syntyneiden vauvojen määrä kääntyi koronavuonna nousuun – Natalien, Eetun ja 46 450 muun vauvan ensimmäinen vuosi jää aikakirjoihin kummallisuutena

THL: Koronakevät supisti voimakkaasti neuvolan ja kouluterveydenhuollon palveluita

Isät sivuutetaan neuvolassa – masennusoireet jäävät piiloon

Lue seuraavaksi