1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Jopa kymmenen tuhatta pistosta päivässä – Essote suunnittelee koronan massarokotuksia Mikkelin suurimpaan liikuntahalliin

Noin 70 000 asukkaan väestö voitaisiin rokottaa reilussa viikossa.

koronavirus
Santeri Seppälä esittelee Saimaa Stadiumia, jossa Mikkelin massarokotukset on tarkoitus tehdä.
Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä sanoo, että jos rokotteita saadaan paljon kerralla, ihmiset kutsutaan rokotuksiin. Petri Vironen / Yle

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspiiri Essotessa on tehty suunnitelmia suurten rokote-erien varalle, vaikka sellaisia ei ainakaan tammikuun aikana ole alueelle luvassa.

– Kaikki on nyt kiinni rokotteiden saatavuudesta. Kuten tiedämme, valmistajilla on vaikeuksia tuottaa niitä riittävästi, kun kaikki maailman maat niitä haluavat, Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä sanoo.

Essote kävi tilaneuvottelut Saimaa Stadiumia pyörittävän taustayhtiön kanssa ja pääsi sopimukseen vuokrauksesta. Suuri liikuntahalli, jossa on yli 200 metriä pitkä juoksurataa ja useita salibandykenttiä, tarjoaa reilusti tilaa ihmismassoille.

– Tilaa on joka suuntaan ja tärkeää on myös hyvä ilmastointi. Jos paikalla olisi tartuttava henkilökin, ilmastointi toimii ja turvavälit saadaan hyvin pidettyä. Tällaista tilaa olisi hankala muuten löytää, Santeri Seppälä arvioi.

Saimaa Stadiumi on muutaman vuoden ikäinen liikuntahalli Mikkelin raviradan vieressä.
Saimaa-Stadiumille on tarkoitus virittää 30 rokotuspistettä.Petri Vironen / Yle

Essotessa joudutaan tekemään kymmeniä erilaisia toimintamalleja saatavien rokotteiden määrästä riippuen. Parhaimmillaan hallissa voitaisiin rokottaa jopa 10 000 ihmistä päivässä. Sillä tahdilla koko alueen rokotukset, arviolta noin 70 000 kappaletta, olisi hoidettu reilussa viikossa.

– Myös viestinnällisesti tämä on haastava urakka. Jos saadaan paljon rokotteita, kutsutaan ihmisiä paikalla tiettynä päivänä määrätyn sukunimen ensimmäisen kirjaimen perusteella. Jos määrät on pienempiä, mennään ehkä väljällä ajanvarauksella.

Jopa 30 rokotepisteen pyörittäminen vaatii paljon henkilökuntaa rokottamisen lisäksi myös yleiseen järjestyksen ylläpitämiseen.

– Edellisen ison rokotustempauksen eli sikainfluenssan yhteydessä esiintyi tietääkseni jonkunlaista etuilua ja jopa tönimistä, Santeri Seppälä sanoo.

Myös tilojen varustaminen tietotekniikalla, sermeillä ja rokotettujen levähdyspisteillä on työlästä.

– Sermejäkin tarvitaan, sillä rokotuksen yhteydessä joudutaan nostamaan puseroa vähintäänkin. Itse rokotus on meidän näkökulmasta nopea ja helppo toimenpide, mutta esimerkiksi kirjaamisen tarvitaan kaksi kolme henkilöä yhtä rokottajaa kohti.

Terveydenhuollon henkilöstön ja hoivakotien asukkaiden rokotukset sujuivat Mikkelin ja Pieksämäen seuduilla ripeästi. Myös väestön rokotukset on tarkoitus viedä läpi vauhdilla.

Lue seuraavaksi