1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalirikokset

Lapsia Fortnite-pelissä ahdistelleelle miehelle 1,5 vuoden vankeustuomio – mies syyllistynyt vastaaviin tekoihin useita kertoja aiemmin

51-vuotias espoolaismies sai tällä kertaa tuomion kahdeksaan poikalapseen kohdistuneista teoista.

seksuaalirikokset
Mies pelaa Fortnite-peliä Kölnissä elokuussa 2019.
Kuvituskuva Fortnite-pelistä. Kuva ei liity rikokseen.AOP

Vuonna 1970 syntynyt espoolainen mies on saanut puolentoista vuoden vankeustuomion lasten ahdistelusta netissä. Hän lähestyi lapsia suositussa Fortnite-pelissä sekä Whatsapp-sovelluksessa ja Instagram-palvelussa.

Miehen uhriksi joutui kahdeksan poikaa, jotka olivat iältään 10–13-vuotiaita. Satakunnan käräjäoikeus antoi tuomion viidestä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja kolmesta lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin. Syyte lasta esittävän, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan hallussapidosta hylättiin.

Tuomittu joutuu maksamaan uhreilleen korvauksia kärsimyksestä 17 500 euroa, ja lisäksi hän joutuu maksamaan oikeudenkäyntikuluja 13 000 euroa.

Mies vangittiin jo talvella 2019. Hän oli vangittuna kolme kuukautta. Epäiltyjen tekojen määrä kasvoi tutkinnan edetessä.

Oikeus: Sinnikäs ahdistelija

Oikeuden mukaan mies otti uhreihinsa yhteyttä pelimaailman välityksellä ja toimi hyvin sinnikkäästi. Hän muun muassa lähetteli lapsille seksuaalisviritteisiä kuvia ja oli antanut osalle rahalahjoja.

Käräjäoikeus toteaa tuomiosta antamassaan julkisessa selosteessa, että miehen teot ovat sellaisia, että usein ne johtavat myös vielä raskaampiin seksuaalirikoksiin. Tällä kertaa niihin asti ei päädytty, kenties siksi, että tuomittu jäi kiinni riittävän aikaisessa vaiheessa. Mies oli pyrkinyt tapaamaan uhrejaan, muttei ollut onnistunut tavoitteessaan.

Tuomiosta voi valittaa hovioikeuteen. Tuomio on osin salainen sen sisältämien, lapsia koskevien arkaluonteisten tietojen takia.

Taustalla aiempia tuomioita

Espoolaismies on tuomittu lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista myös aiemmin.

Kouvolan käräjäoikeus tuomitsi hänet jo vuonna 2008 seitsemän vuoden vankeuteen lukuisista alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista. Tuolloin miehen katsottiin syyllistyneen muun muassa raiskaukseen ja lapsen törkeään seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Viimeisimmän tuomion ennen tätä päivää hän sai Vaasan hovioikeudessa 2019. Vuoden ehdoton vankeusrangaistus tuli useista lapsiin kohdistuneista seksirikoksista.

Lue seuraavaksi