Hyppää sisältöön

Itsenäistymisriitti on tarpeellinen osa aikuistumista – Anniina Juuti vietti vuoden Australiassa: "Se oli matka henkiseen aikuisuuteen"

Tutkijatohtori Mette Ranta puhuu orastavasta aikuisuudesta elämänvaiheena nuoruudesta aikuisuuteen.

Anniina Juuti vietti 25-vuotiaana vuoden Australiassa. Matka oli itsenäistymistä ja sen jälkeen tiesi paremmin, mitä elämältä haluaa. Kuva: Kalle Niskala / Yle

Kokkolalainen Anniina Juuti oli 25-vuotias, kun pitkä parisuhde tuli päätepisteeseen viisi vuotta sitten.

Eron jälkeen mikään asia elämässä ei tuntunut oikealta. Kasvukriisi painoi päälle voimalla.

– Periaatteessa mulla oli kaikki hyvin, työpaikka ja ystävät ja tukiverkosto, muistelee Juuti muistelee.

Juuti koki olevansa aikuinen, mutta jotain puuttui.

– Kai se matka oli itsenäistymisriitti henkiseen aikuisuuteen, hän pohtii.

Nuoren naisen tietoisuus omista haluista laukaisi sisäisen kehityskriisin ja pakotti etsimään vastauksia kysymyksiin, kuka minä olen ja mitä minä elämältä haluan.

– Irrottautuminen tutuista ympyröistä mahdollisimman kauas tuntui oikealta ratkaisulta, Anniina Juuti kertoo.

Itsenäistymään Australiaan

Ennen haaveidensa matkaa Anniina Juuti säästi vuoden.

Kun matkakassa oli koossa, hän hankki matkatoimistosta starttipaketin, joka sisälsi loma- ja työviisumin, meno-ja paluulennon sekä neljän päivän majoituksen.

– Ensimmäisen kuukauden lomailimme ystäväni kanssa. Kun rahat alkoivat loppua, piti etsiä töitä, Juuti muistelee.

Anniina Juuti ja matkaohjaaja Ray Ayers of Rockin luona. Kivi on yksi tunnetuimpia Australian maamerkkejä. Kuva: Annina Juuti

Ystävä meni töihin maatilalle ja Annina itse Brisbaneen myymään israelilaisia kauneustuotteita.

Palkka kauneustuotteiden myyjänä oli sata dollaria päivässä. Työtä tehtiin kuutena päivänä viikossa.

– Palkasta maksoin asumisen ja ruokailun. Sen, mitä jäi säästöön, käytin matkusteluun.

Pääasiassa Juuti matkusteli Australian itäisellä rannikolla. Pisimmän yksittäisen matkan hän teki Ulurulle eli Ayers Rockille, joka on valtava kivi, keskellä erämaata.

– Yöpyminen tähtitaivaan alla oli vaikuttava kokemus, siinä tunsi itsensä pieneksi, Juuti fiilistelee.

Iso valliriutta on kokemisen arvoinen. Vesi on kirkasta ja lämmintä riittää. Kuva: Annina Juuti

Orastava aikuisuus

Nuorella on kasvaessa useita vaiheita, jossa tapahtuu siirtymistä kohti itsenäisempää elämää. Näkyvimpiä monilla lienevät esimerkiksi rippikoulu ja armeija.

Lisäksi elämässä on useita siirtymiä, jotka ovat limittäin monen muun asian kanssa, mutta kytkeytyvät vahvasti toisiinsa. Esimerkiksi työelämään siirtyminen muuttaa ystäväpiiriä tai perheessä ja parisuhteessa voi tapahtua muutoksia ilman, että huomaa siirtymää, koska vaiheet ovat ikään kuin limittäin.

– Nykypäivänä nuorilla ei ole selkeitä siirtymiä aikuisuuteen, joten itsenäistyminen pitkittyy, kertoo Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan tutkijatohtori Mette Ranta.

Mette Rannan mukaan ennen aikuisuus saavutettiin noin 25-vuoden iässä, jolloin vastuulliset aikuisuuden roolit piti hyväksyä käyttöön.

Nykyään orastava aikuisuus on uusi elämänvaihe, jossa ollaan pitkään.

Tämän vaiheen nuoret valitsevat vapaaehtoisesti ja valinnallaan pitkittävät siirtymää aikuisuuuteen. Opiskeluaika venyy ja perhe-elämän sekä vastuullisen aikuisuuden roolien ottaminen viivästyy.

Myös identiteetin etsiminen eli se, kuka minä olen ja millaisena näen itseni, pitkittää siirtymistä aikuisuuteen. Itsenäistyminen ja vastuunotto vaatii vapautta ja irtaantumista vanhemmista sekä lapsuuden perheestä, Ranta sanoo.

Itsenäistymisriittejä eli kehityskriisejä

Rannan mukaan sosiaalisten suhteiden muutos määrittelee pitkälti itsenäistymisprosessia. Lapsuuden perheestä siirrytään ystäviin, parisuhteeseen, opintoihin ja työelämään.

– Jos muutoksia ei tapahdu, aikuisen rooliin on vaikeaa siirtyä, Mette Ranta sanoo.

Mayers Center oli Anniina Juutin työpaikka Brisbanessa. Kauppakeskuksessa hän myin israelilaisia kauneudenhoitotuotteita. Joulun aika oli kuin Amerikassa, materiaa arvostettiin paljon, kertoo Anniina Juuti. Kuva: Annina Juuti

Pitkäkestoinen matka maailman ääriin tai vaikka vaan Helsingistä Ivaloon vuodeksi voidaan tulkita itsenäistymisriitiksi.

– Se on eräänlainen murroskohta, kehityskriisi, jonka kautta siirrytään uuteen elämänvaiheeseen eli aikuisuuteen.

Rannan mukaan kehitykseen kuuluu aina kriisi. Sen ei tarvitse aina olla negatiivinen, mutta uusi elämänvaihe kuten siirtymä työelämään vaatii suunnitelmallisuutta ja tavoitteiden asettamista, toimijuutta.

Nuoren ihmisen kriisin ja kehityksen keskellä aidon keskusteluyhteyden merkitys vanhempiin tai muihin läheisiin on tärkeää. Se, että voidaan keskustella esimerkiksi rahasta avoimesti, lujittaa aikuistuvan nuoren itsevarmuutta, enemmän kuin jatkuva taloudellinen tuki.

– Nuoren on mahdollista saada aikuisuteen itsevarmuutta ja pystyvyyden tunnetta, Ranta sanoo.

Anu Huhtala ja Anniina Juuti menivät yhdessä Australiaan. Kuukauden lomailun jälkeen naisten tiet erosivat. Rahat oli loppu ja töihin piti mennä. Kuva: Annina Juuti

Matka kauas vei myös syvälle

Anniinan Juutin Australian matka oli eräänlainen hyppy tuntemattomaan.

Matka laittoi henkisen puolen koetukselle, kun elämä piti rakentaa omin ehdoin kokonaan uudestaan ilman omia tukiverkkoja.

Vaikka lentokone vei kauas, niin matka olikin lopulta todella lähelle; syvälle omaan sisimpään.

– Löysin uusi puolia itsestäni, löysin rauhan. Matka muutti elämääni tosi paljon. En enää halunnut palata vanhaan. Se oli matka henkiseen aikusuuteen, sanoo Juuti.

Matka vei Anniiinan henkiseen itsenäistymisen äärelle. Palatessaan hän tiesi paremmin, mitä elämältä haluaa ja osasi hanakammin tavoitella haluamiaan asioita.

– Nyt osaa arvostaa pieniäkin asioita, sanoo Juuti, joka on tänä päivänä 1- ja 3-vuotiaiden poikien onnellinen äiti.

Lue seuraavaksi: