1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivosonnettomuudet

Kiinan kultakaivosonnettomuuden jäljiltä on löydetty yhdeksän kuollutta

Yksi henkilö on vielä kateissa. Aiemmin yksitoista kaivostyöläistä pelastettiin heidän oltuaan maan alla kaksi viikkoa.

kaivosonnettomuudet
Neljä pelastustyöntekijää kantaa maan alta pelastettua kaivostyöläistä. Miehillä on oranssit haalarit, kirkkaankeltaiset huomioliivit, keltaiset kypärät ja kasvomaskit. Ympärillä näkyy puisia rakenteita.
Pelastustyöntekijät kantoivat maan alta pelastettua kaivostyöläistä 24. tammikuuta. Hushanin kaivoksessa Shandongin provinssissa tapahtuneet onnettomuuden jälkeen maan alta on pelastettu 11 työläistä. 10 työläistä kuoli ja yksi on edelleen kateissa.Luan Qincheng / EPA

Kiinassa pelastustyöntekijät ovat löytäneet Hushanin kultakaivosturman kuolonuhreja itäisessä Shandongin provinssissa.

Maan alta löytyi yhdeksän kaivostyöläisen ruumiit. Tämä nostaa kuolonuhrien määrän kymmeneen. Kateissa on yhä yksi työläinen.

Aiemmin maan alta pelastettiin yksitoista kaivostyöläistä, jotka olivat olleet loukussa kahden viikon ajan.

Onnettomuuden syytä tutkitaan. Tammikuun 10. päivänä tapahtuneet räjähdykset tukkivat kaivoskuilun ja jättivät työntekijöitä loukkuun maan alle.

Kaivoksessa oli räjähdysten tapahtuessa kaikkiaan 22 kaivostyöläistä.

Pelastustyöntekijät porasivat uusia kuiluja toimittaakseen loukkuun jääneille ruokaa, lääkkeitä ja ravinteita. Lopulta yksitoista maan alla jäänyttä onnistuttiin pelastamaan sunnuntaina.

Etsinnät jatkuvat

Pelastusryhmän johtaja Chen Yumin kertoi, että turmassa kuolleet yhdeksän työntekijää olivat 400 metrin syvyydessä maan alla. Hänen mukaansa räjähdyksiä oli kaksi ja jälkimmäinen aiheutti suurinta tuhoa.

Etsintöjä viimeisen kateissa olevan kaivostyöläisen löytämiseksi jatketaan, läheisen Yantain kaupungin pormestari Chen Fei sanoi.

– Emme anna periksi ennen kuin tämä työläinen on löydetty, pormestari sanoi tiedotustilaisuudessa. Hän ilmaisi myös osanottonsa turman uhrien omaisille.

Maan alta pelastetut 11 eloonjäänyttä ovat vakaassa tilassa eikä heidän henkensä ole vaarassa, provinssin lääkintäviranomaiset kertovat. Yksi työläisistä ei ollut syönyt mitään kahteen viikkoon, ennen kuin hänet pelastettiin.

Vaarallinen kaivosala

Viranomaiset ovat pidättäneet kaivoksen yhdeksän johtajaa siitä, että nämä viivyttelivät onnettomuuden raportoinnissa.

Näin pitkälliset ja kalliit pelastusoperaatiot ovat suhteellisen uusi ilmiö Kiinan kaivosteollisuudessa.

Kiinan kaivokset ovat maailman vaarallisimpien joukossa. Maan kaivosalalla tapahtui aiemmin jopa 5 000 kuolemaa vuosittain. Viime vuonna kuolemia raportoitiin 573.

Alan valvontaa on tiukennettu ja turvallisuutta parannettu, mutta hiilen ja arvometallien kysyntä johtaa yhä turvatoimien laiminlyöntiin.

Aiheesta aiemmin:

Kiinalaisten kaivosmiesten hyvä kunto auttoi kestämään kahden viikon piinan syvyydessä – pelastus oli täpärällä 25.1.2021

11 työntekijää pelastettiin romahtaneesta kaivoksesta Kiinassa – olivat olleet loukussa jo kaksi viikkoa 24.1.2021

Muistatko vielä Chilen kaivosturman? Poikkeuksellinen pelastusoperaatio vangitsi koko maailman huomion 10 vuotta sitten 4.8.2020

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi