1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Hollannissa pidätettiin 250 ihmistä, kun koronamielenosoitukset yltyivät mellakoiksi – pääministeri: "Normaalit ihmiset katsovat tätä kauhuissaan"

Mellakoijat ryöstivät kauppoja, polttivat autoja ja sytyttivät koronatestausaseman tuleen sunnuntaina.

koronavirus
Hollannissa mellakoitiin koronarajoituksia vastaan - Poliisi joutui käyttämään voimakeinoja
Hollannissa mellakoitiin koronarajoituksia vastaan - Poliisi joutui käyttämään voimakeinoja

Hollannin pääministeri Mark Rutte on tuominnut mellakoinnin koronatoimien vastaisten mielenosoitusten yhteydessä.

– Sitä ei voi hyväksyä. Kaikki normaalit ihmiset katsovat tätä kauhuissaan, Rutte kommentoi tiedotusvälineille maanantaina.

Kyse ei Rutten mukaan ole protestoinnista vaan rikollisesta väkivallasta.

Poliisi pidätti noin 250 ihmistä ja hajotti väkijoukkoja vesitykeillä ja kyynelkaasuilla Amsterdamissa, Eindhovenissa ja muissa kaupungeissa sunnuntaina. Mellakoitsijat olivat ryöstäneet kauppoja ja polttaneet autoja.

Urkin kaupungissa sytytettiin tuleen koronatestausasema ja Enscheden kaupungissa kivitettiin sairaalaa.

Suurimmat väkijoukot nähtiin Eindhovenissa, jossa poliisi käytti kyynelkaasua. Pormestari John Jorritsma vertasi tilannetta sisällissotaan ja pyysi armeijaa apuun.

Hollannissa astui lauantai-iltana voimaan ensimmäinen ulkonaliikkumiskielto sitten toisen maailmansodan. Ulkonaliikkumiskielto kestää iltayhdeksästä puoli viiteen aamulla, ja sen rikkomisesta voi saada 95 euron sakon. Määräys on voimassa ainakin 10. helmikuuta asti.

Kireitä rajoituksia on pidetty yllä jo kuukausia. Lokakuussa suljettiin baarit ja ravintolat, joulukuussa puolestaan koulut ja muut kuin välttämättömyystavaroita myyvät kaupat.

Lue uusimmat tiedot koronaepidemiasta

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi