Pohjois-Savon neuvoloissa perheitä tuetaan jatkossa paremmin nikotiinittomuuteen

Neuvolatyöntekijät ovat toivoneet lisäkoulutusta nikotiinittomuustyön tueksi ja nyt koulutusta on saatu.

Raskaudenaikainen tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö on vaarallista sikiölle. Kuvituskuva. Kuva: Nella Nuora / Yle

Pohjois-Savon neuvoloissa odottavia äitejä ja heidän kumppaneitaan tuetaan jatkossa paremmin nikotiinittomuuteen.

Valtakunnallisen THL:n tilaston mukaan raskaana olevien naisten tupakointi on edelleen yleistä (siirryt toiseen palveluun). Alkuraskauden aikana tupakoi 11 prosenttia kaikista synnyttäjistä. Nuorista, alle 20-vuotiaista synnyttäjistä jopa lähes 40 prosenttia tupakoi alkuraskauden aikana. Myös tupakoinnin aloittaminen uudelleen raskauden jälkeen on hyvin yleistä.

Pohjois-Savon neuvolahenkilökunta on toivonut lisäkoulutusta nikotiinittomuustyön tueksi, ja tammikuussa maakunnan neuvolatyöntekijöitä on koulutettu aiheesta. Tavoitteena on vähentää äitien ja heidän kumppaneidensa tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä.

– Kuopiossa on jo käytössä toimiva toimintamalli perheiden nikotiinittomuuden tukemiseksi, ja jatkossa vastaava halutaan jokaiseen Pohjois-Savon kuntaan, ehkäisevän mielenterveys- ja päihdetyön koordinaattori Helena Törmi sanoo.

Kehittämistyö jatkuu yhteistyössä kuntien neuvoloiden, Pohjois-Savon Syöpäyhdistyksen ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa. Tärkeimpänä tavoitteena on terve vauva ja nikotiiniton perhe.