Hyppää sisältöön

Valtiovarainministeri Vanhanen hyvätuloisten veroedusta: Kotitalousvähennyksestä ei luovuta, mutta se pitäisi suunnata uudelleen

Kokoomus haluaa säilyttää vähennyksen ja tehdä siitä automaattisen.

Siivousyrittäjä Aini Lehtosalo on toiminut yrittäjänä jo vuosia. Kotisiivoukset vievät työajasta noin puolet. Kuva: Mika Moksu / Yle

Tuore tutkimus tyrmää kotitalousvähennyksen hyödyt, mutta valtiovarainministeriössä ei ole aikomuksia luopua veroedusta. Kotitalousvähennys maksaa valtiolle vuodessa yli 400 miljoonaa euroa menetettynä verotulona.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) arvioi, että verovähennys on luonut työtä kotisiivousalalla ja tuonut yritystoimintaa "harmaasta talouden verokirjojen puolelle". Sähköpostivastauksessaan Ylelle Vanhanen sanoo haluavansa asiasta lisätutkimusta.

VATT:n ja PT:n tutkimuksen mukaan vähennys ei ole vastannut kumpaankaan sille asetettuun tavoitteeseen. Se ei ole vähentänyt harmaata taloutta, eikä luonut uutta työtä.

Ministerin mukaan verovähennyksestä ei kuitenkaan luovuta. Sen sijaan vähennyksen kohdentamista voisi pohtia.

– Olisin valmis tarkastelemaan kotitalousvähennyksen suuntaamista yhä enemmän kotitaloustyöhön sekä hoiva- ja hoitotyöhön. Nyt remonttien osuus kotitalousvähennyksestä on hyvin yliedustettuna, Vanhanen sanoo.

Kotitalousvähennyksen ehtoja muutettiin vuonna 2009 niin, että verohyötyä sai hoivatyöstä ja remonteista yhtä paljon. Siihen saakka hoivatyön osuus oli suurempi.

Kotitalousvähennyksen kohtaloa on määrä käsitellä hallituksen puoliväliriihessä huhtikuun lopulla.

Kokoomus: vähennys automaattiseksi

Kokoomuksessa kotitalousvähennystä on pidetty esillä alusta lähtien. Oppositiopuoleen esittelemässä vaihtoehtobudjetissa (siirryt toiseen palveluun) kotitalousvähennyksen merkitystä ehdotetaan jopa kasvatettavaksi. Yli 75-vuotiaille puolue on ehdottanut supervähennystä.

VATT:n ja PT:n tutkijat sanovat vähennyksen kustannushyödyn olevan "voimakkaan negatiivinen". Siitä johtuva verotulojen menetys ei siis tule katetuksi harmaan talouden vähentymisellä ja työllisyyden parantumisella.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ei halua kuitenkaan muuttaa puolueen kantaa.

– Näkemyksemme ei muutu siinä, että verokiila palvelutyölle on yksi Suomen suurista ongelmista ja pitää yllä kohtuuttoman korkeaa työttömyyttä ja kaatuu palvelualan työttömien niskaan.

Tutkimuksen mukaan verovähennys ei ole lisännyt palveluiden käyttöä, vaan ainoastaan laskenut niitä käyttävien, etenkin hyvätuloisien kotitalouksien kuluja. Mykkänen kummastelee johtopäätöstä.

– Siihen tulkintaan en usko, että hinnalla ei ole kuluttajalle väliä. Se on arkijärjen vastainen ja yllättävä tulkintapa.

Kokoomuksessa veroedusta ei haluta luopua, päinvastoin sen hyödyntäminen halutaan entistä helpommaksi. Tutkimuksessa kävi ilmi, että suomalaiset tuntevat huonosti vähennyksen yksityiskohtia ja merkittävyyttä.

Mykkänen arvelee, että vähennys loisi enemmän työtä, jos sitä käytettäisiin nykyistä laajemmin.

Nyt esteenä on hänen mukaansa vähennyksen monimutkaisuus ja se, että etu saattaa näkyä kevyempänä verotuksena vasta vuoden kuluttua. Hänen mukaansa verovähennys on hyvä työkalu palvelualan työllisyyden parantamiseen.

– Vähennys voi olla oikea väline, mutta se voidaan tehdä automaattiseksi. Vähennys pitäisi tehdä jo myyntitilanteessa niin, että yrittäjä saa heti ennakkoverohyvityksen ja voi myydä palvelua alennetulla hinnalla, Mykkänen ehdottaa.