1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjä

EU tuomitsee Venäjän massapidätykset ja poliisiväkivallan, mutta ei aseta uusia pakotteita

EU:n ulkopoliittinen edustaja Josep Borrell matkustaa Venäjälle helmikuun alussa.

Venäjä
Maskikasvoinen Josep Borrell soittaa kelloa neuvottelupöydän ääressä
John Thys / EPA

EU:n ulkoministerit ovat tuominneet kokouksessaan Venäjän viikonloppuiset massapidätykset ja poliisivallan, EU:n ulkosuhde-edustaja Josep Borell sanoo. Borrellin mukaan Navalnyin tukimielenosoitusten hajottamista ei voi hyväksyä.

EU vaatii myös Aleksei Navalnyin ja muiden pidätettyjen vapauttamista. Borrell ei kuitenkaan kertonut tiedotustilaisuudessaan uusista pakotteista Venäjää vastaan.

Hänen mukaansa osa jäsenmaista nosti esiin vastatoimet, mutta mitään konkreettisia ehdotuksia ei tehty. Mahdollisia pakotteita tai muita toimia harkitaan erikseen poliittisesti.

Euroopan unioni odottaa vielä, miten oppositiojohtajalle käy oikeudenkäynnissä, jossa rikosseuraamusvirasto FSIN syyttää häntä ehdonalaisen tuomionsa sääntöjen rikkomisesta. Siitä voi seurata, että Navalnyi joutuu suorittamaan 3,5 vuoden vankeustuomionsa.

– Sovimme tänään odottavamme oikeuden päätöstä, nähdäksemme, pääseekö Aleksei Navalnyi vapaaksi 30 päivän jälkeen, Saksan ulkoministeri Heiko Maas kertoi toimittajille ulkoministerikokouksen jälkeen.

– Tämä ei ole ohi, Maas sanoi.

Navalnyi on 30 vuorokauden esitutkintavankeudessa odottamassa oikeudenkäyntiä, jonka on määrä alkaa helmikuun alussa.

Baltian maat pakotteiden kannalla, Saksa halusi odottaa

Uusia pakotteita venäläisiviranomaisille vaativat Baltian maat, Italia ja Romania. Saksa puolestaan halusi antaa Kremlille lisäaikaa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Ennen kokousta Liettuan ulkoministeri Gabrielius Landsbergis sanoi, että Venäjällä on ilmassa muutosta ja EU:n pitää tukea sitä. Hän vaati EU:lta tiukkaa reagointia Navalnyin pidätykseen ja pakotteita venäläisille viranomaisille.

– EU:n pitää lähettää hyvin selvä ja päättäväinen viesti, että tämä ei ole hyväksyttävää, Landsbergin sanoi videojulkilausumassaan.

Suomen ulkoministerin Pekka Haaviston (vihr.) mukaan henkilöpakotteiden määräämiseen tarvitaan nykyistä vankemmat perusteet.

– Pakotteethan ovat aina sellaisia, että niillä täytyy olla laillinen pohja. Niiden täytyy perustua oikeasti todistusaineistoon siitä, että joku henkilö on sotkeutunut rikolliseen tekoon tai sentyyppiseen, Haavisto sanoi.

– Tottakai oikea-aikaisuus ja suhteellisuus pakotteissa on myös tärkeä periaate. EU:ssa niitä ei vain takataskusta lätkäistä vaan asia tutkitaan ja selvitetään. Sitten kun on evidenssiä, näitä käytetään.

Borrell Moskovaan helmikuun alussa

Venäjällä pidätettiin yli 3000 ihmistä lauantain mielenosoitusten yhteydessä, ja poliisi hajotti mielenosoituksia väkivaltaisesti.

Borrell aikoo matkustaa Moskovaan tapaamaan ulkoministeri Sergei Lavrovia helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Borrellin mukaan tapaaminen on hyvä tilaisuus välittää EU:n viestiä viimeaikaisista tapahtumista ja siitä oli sovittu jo ennen viikonlopun tapahtumia.

EU asetti jo lokakuussa pakotteita turvallisuuspalvelu FSB:n johdolle ja muille tahoille, joiden se epäilee sekaantuneen Navalnyin myrkytykseen elokuussa.

Navalnyi selvisi myrkytyksestä ja sai sairaalahoitoa Saksassa. Hänet pidätettiin reilu viikko sitten, kun hän palasi Venäjälle.

Lisätty kello 20.49 ulkoministeri Haaviston kommentit.

Lue myös:

Putin kiistää Navalnyin väitteet korruptiosta: Palatsi ei kuulu minulle tai perheelleni

Yli 3 000 ihmistä pidätettiin Venäjällä Navalnyin tukimielenosoituksissa – Ylen kirjeenvaihtajan video näyttää poliisin kovat otteet

Kirjeenvaihtajalta: Navalnyi on venäläisille joko pelastaja tai isänmaan petturi, mutta miksi myös Suomen tulee tukea Putinin tunnetuinta kriitikkoa?

Bellingcat-tutkija itki, kun hän sai selville, miten Vladimir Putin yritti tapattaa Aleksei Navalnyin – nyt hän kertoo Ylelle pelkäävänsä kostoa

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi