1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Tietojen kirjaaminen Omakantaan horjuttaa terapia-asiakkaan luottamusta, UPM:n junarataa vastustetaan Uruguayssa, botoxin pistäjää epäillään rikoksista

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
psykoterapia keskuksen toimitusjohtaja
Oululaisen Terapeuttitalon toimitusjohtajaa Ritva Huuskoa huolettaa Kantaan siirtymisessä erityisesti tietoturvaan liittyvät asiat.Janne Körkkö / Yle

Terapeutti joutuu kirjaamaan asiakkaan potilastiedot Omakantaan – miten käy luottamuksen?

Terapiaistuntojen sisällöstä tietää yleensä vain terapeutti, mutta pian niin ei enää ole. Jatkossa ei riitä, että psykoterapeutti kirjaa pelkästään paperille asiakkaansa potilastiedot, vaan ne pitää laittaa Omakanta-palveluun. Osa terapeuteista kirjaa jo nyt Kantaan, osalle muutos on vasta tulossa.

Monia psykoterapeutteja huolettaa, että potilastietojen kirjaaminen Kantaan vaikuttaa negatiivisesti terapeutin ja potilaan väliseen luottamussuhteeseen.

Uruguayssa kansanliike vastustaa UPM:n tarvitsemaa junarataa

Seinämaalaus.
"Ulos, UPM" -graffiti ilmestyi Apkarianin asuinalueelle marraskuisen sortumisonnettomuuden jälkeen.Johanna Pohjola / Yle

Uruguayn valtio kunnostaa suomalaisyhtiö UPM:n tarpeisiin vanhaa, lähes 300 kilometriä pitkää rataa maan keskiosista Montevideon satamaan. Rataa pitkin tuodaan UPM:n tehtaalle kemikaaleja ja viedään tehtaalta rannikolle sellua.

Osa kansasta kannattaa kehitystä ja uutta ratahanketta, mutta myös vastustajia löytyy, ja he ovat organisoituneet kansanliikkeeksi nimeltä "Ei UPM:n junalle". Köyhässä maassa lähes kahden miljardin euron hanketta vastustetaan kulujen takia. Ratareitin asukkaissa myös itse rakennustyöt herättävät epäilyjä.

Saksalaislehdet: AstraZenecan rokotteen teho huono ikäihmisillä – yhtiö kiistää

AstraZenecan koronarokotetta
Oxfordin yliopiston ja AstraZenecan koronarokote hyväksyttiin käyttöön Britanniassa viime viikolla.Justin Tallis / AFP

AstraZenecan koronavirusrokote ei ole kovin tehokas yli 65-vuotiaille, kertovat saksalaislehdet Bild (siirryt toiseen palveluun)ja Handelsblatt (siirryt toiseen palveluun)hallituslähteisiin viitaten. Saksan viranomaiset arvioivat Bildin mukaan, että rokote ei luultavasti tule saamaan Euroopan lääkeviraston EMA:n hyväksyntää yli 65-vuotiaille. Handelsblattin mukaan rokote toimisi vain kahdeksalla prosentilla yli 65-vuotiaista.

AstraZeneca on kuitenkin kiistänyt saksalaislehtien väitteet. Uutistoimisto Reutersin mukaan yhtiö sanoo lehtiväitteiden olevan "täysin vääriä".

Kauneusalan yrittäjä pisti botoxia – epäillään rikoksesta

Botox
Botox-pistoksia voivat antaa vain lääkärit tai hoitajat lääkärin valvonnassa.Pekka Tynell / Yle

Helsingin poliisi tutkii kauneudenhoitoalaan liittyvää hyvin poikkeuksellista rikosepäilyä. Tutkinnan kohteena on ollut helsinkiläinen yrittäjä, joka on antanut asiakkailleen botox-pistoksia.

Kauneusalan yrittäjää epäillään nyt lääkerikoksesta ja luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta. Valvira on linjannut, että botox-pistoksia voivat antaa vain lääkärit tai hoitajat lääkärin valvonnassa.

Lumisateita leviää viikon edetessä

Tiistain sääkartta.
Lunta kertyy maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 5–10 senttimetriä.Yle

Lumisade leviää tiistaina päivällä maan kaakkoisosaan. Tiistai-illan ja keskiviikkoyön aikana lumisateita leviää suureen osaan maata, ja keskiviikkoiltaan mennessä lunta kertyy maan etelä- ja keskiosassa yleisesti 5–10 senttimetriä. Etelässä sää on vielä pari päivää lauhaa, eli lämpötila pysyy nollan vaiheilla.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi