Hyppää sisältöön

Oxfam: Koronapandemia uhkaa tuomita miljoonia köyhyyteen vuosikymmeneksi, ellei talousjärjestelmää uusita

Maailman tuhat rikkainta saivat koronatappionsa katettua yhdeksässä kuukaudessa, Oxfam kertoo raportissaan.

Oxfam-järjestön kyltti hyväntekeväisyyskaupan ulkopuolelle Stratford-upon-Avonissa Warwickshiren kreivikunnassa 22. kesäkuuta 2020. Kuva: Ben Molyneux / AOP

Hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam varoittaa, että koronaviruspandemia voi johtaa suurimpaan globaalin epätasa-arvon kasvuhyppäykseen mittausaikana, elleivät valtiot muuta radikaalisti talousjärjestelmiään.

Järjestö julkaisi raporttinsa Epätasa-arvon virus herättääkseen keskustelua Maailman talousfoorumin WEF:n virtuaalikokouksen alkaessa.

Tavallisesti WEF kokoontuu Sveitsin Davosissa, mutta koronapandemian takia maailman talouseliitin keskustelut käydään nyt verkossa.

Oxfamin raportin mukaan maailman rikkaimmat tuhat miljardööriä saivat koronan aiheuttamat taloustappionsa katettua yhdeksässä kuukaudessa. Köyhiltä voi kestää vuosikymmenen päästä samalle tasolle kuin ennen pandemiaa.

– Todistamme suurinta epätasa-arvon kasvua sitten mittausten alkamisen. Syvä jako rikkaisiin ja köyhiin on osoittautumassa yhtä tappavaksi kuin virus, Oxfam Internationalin toimitusjohtaja Gabriela Bucher sanoo.

– [Rikkaiden hyväksi] viritetyt taloudet kanavoivat vaurautta rikkaalle eliitille, joka selviää pandemiasta ylellisyyden keskellä, samaan aikaan kun pandemian etulinjassa olevat – kauppojen työntekijät, terveydenhuollon työntekijät ja torimyyjät – joutuvat kamppailemaan, saavatko laskunsa maksettua ja ruokaa pöytään.

Ekonomistikysely: Epätasa-arvo kasvaa

Raporttia varten Oxfam haastatteli 295 ekonomistia 79 maasta.

Heistä 87 prosenttia arvioi, että tulojen epätasa-arvo joko kasvaa tai kasvaa vahvasti heidän maissaan, ja 78 prosenttia vastaajista uskoi, että varallisuuden epätasa-arvo kasvaa.

Yli puolet vastaajista odotti sukupuolten välisen epätasa-arvon kasvavan ja kaksi kolmasosaa arvioi rotujen välisen epätasa-arvon lisääntyvän.

Kaksi kolmasosaa vastaajista ajatteli, että heidän maidensa hallituksillaan ei ollut suunnitelmaa epätasa-arvoa vastaan.

Jos globaali epätasa-arvo kasvaa Maailmanpankin pahimman skenaarion mukaan, vuonna 2030 köyhyys on korkeammalla tasolla kuin ennen pandemiaa ja 3,4 miljardia ihmistä elää alle 5,50 dollarilla päivässä, Oxfam varoittaa.

Jos hallitukset toisaalta ryhtyisivät toimiin epätasa-arvon vähentämiseksi, köyhyys voitaisiin Maailmanpankin laskelmien mukaan palauttaa kriisiä edeltäneelle tasolle jo kolmessa vuodessa.

Virus paljasti epätasa-arvon

Koronavirus on iskenyt erittäin epätasa-arvoisesti eri väestöryhmiin.

Oxfam laskee, että Yhdysvalloissa lähes 22 000 koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuollutta mustaa ja latinoa olisi yhä hengissä, jos näiden ryhmien kuolleisuus olisi sama kuin valkoisilla yhdysvaltalaisilla.

Jos naiset ja miehet olisivat tasaisesti edustettuina pandemian koettelemilla talouden sektoreilla, 112 miljoonaa naista vähemmän olisi vaarassa menettää työnsä ja tulonsa.

Oxfamin Gabriela Bucher sanoo, että äärimmäinen epätasa-arvo ei ole vääjäämätöntä vaan se on poliittinen valinta.

Oxfam esittää esimerkkinä väliaikaisen veron, jolla olisi verotettu pandemian aikana eniten hyötyneitä globaaleja yhtiöitä.

Järjestön laskelmien mukaan 32:n globaalille suuryhtiön maksamalla ylimääräisten voittojen verolla olisi vuonna 2020 ollut mahdollista kerätä 104 miljardia dollaria eli 86 miljardia euroa.

Sillä olisi voitu maksaa työttömyyskorvaukset ja tukea rahallisesti lapsia ja vanhuksia maailman matala- ja keskituloisissa maissa.

Rikkaat selvisivät koronataantumasta enemmän kuin hyvin

Rikkaiden osalta koronataantuma on ohi, Oxfam ilmoittaa.

Valtiot ovat yrittäneet pitää talouden pyöriä pyörimässä ennennäkemättämän laajalla tuella, mikä on luonut buumin osakemarkkinoille.

Se on kasvattanut miljardöörien varallisuutta, samalla kun reaalitaloutta uhkaa edelleen syvin taantuma vuosisataan, Oxfam varoittaa raportissaan.

Maailmanlaajuisesti miljardöörien varallisuus kasvoi 3,9 tuhannen miljardin dollarin eli noin 3,2 tuhannen miljardin euron verran maaliskuusta joulukuuhun. Se on nyt noin 11,95 tuhatta miljardia dollaria eli noin 9,84 tuhatta miljardia euroa.

Tämä vastaa rahamäärää, jonka G20-järjestön maat ovat käyttäneet pandemian seurausten hoitoon, Oxfamin raportissa kerrotaan.

Maailman kymmenen rikkaimman ihmisen – joihin lasketaan muun muassa Amazonin perustaja Jeff Bezos, Teslan Elon Musk, Microsoftin Bill Gates ja Facebookin Mark Zuckerberg sekä sijoittaja Warren Buffett– yhteenlaskettu vauraus on kasvanut 540 miljardin dollarin eli 440 miljardin euron verran, vaikka maailmantalous on pienempi kuin ennen pandemian alkua.

Tällä summalla voitaisiin estää maailman ihmisiä putoamasta köyhyyteen viruksen takia ja maksettaisiin rokotteet kaikille, Oxfam sanoo raportissaan.

Aiheesta muualla:

.
.