1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Saksalaislehdet: AstraZenecan koronarokote ei juuri toimi yli 65-vuotiaille – Suomalaisasiantuntija suhtautuu väitteisiin varauksella

Tuotantovaikeuksien kanssa kamppaileva yritys on kiistänyt väitteet rokotteen heikosta tehosta vanhemmissa ikäryhmissä.

koronavirus
AstraZenecan koronarokotetta
Saksalaislehti Handelsblattin hallituslähteiden mukaan AstraZenecan koronavirusrokote on toiminut vain kahdeksalle prosentille yli 65-vuotiaista.Justin Tallis / AFP

AstraZenecan koronavirusrokote ei ole kovin tehokas yli 65-vuotiaille, kertovat saksalaislehdet Bild (siirryt toiseen palveluun)ja Handelsblatt (siirryt toiseen palveluun)hallituslähteisiin viitaten.

Saksan viranomaiset arvioivat Bildin mukaan, että rokote ei luultavasti tule saamaan Euroopan lääkeviraston EMA:n hyväksyntää yli 65-vuotiaille. Handelsblatt kertoo, että AstraZenecan rokote on toiminut vain kahdeksalle prosentille yli 65-vuotiaista.

Spiegelin (siirryt toiseen palveluun)mukaan lopullista tulosta AstraZenecan rokotteen tehosta ei ole vielä mahdollista saada. Lääkeyhtiön kliinisissä tutkimuksissa iäkkäät ihmiset olivat ilmeisesti olleet suhteellisen heikosti edustettuina. Brittiläisen lupaviranomainen MHRA oli jo todennut, että rokotteen tehoa ei voitu todeta näissä tutkimuksissa.

AstraZeneca kiisti saksalaislehtien väitteet maanantai-iltana. Uutistoimisto Reutersin mukaan yhtiö sanoo lehtiväitteiden olevan "täysin vääriä".

Suomalaistutkija ei pidä merkittävänä takaiskuna

Tampereen yliopiston Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet suhtautuu AstraZenecan rokotetta koskeviin väitteisiin varauksella.

– Julkaistua tietoa AstraZenecan rokotteen toimivuudesta iäkkäämmillä on hyvin vähän. Näissä julkaistuissa tuloksissa oli sangen vähän yli 65-vuotiaita, jolloin tuloksia tehosta heidän osaltaan ei juuri ole, Rämet arvioi Ylelle puhelimitse.

Euroopan lääkeviraston odotetaan tällä viikolla myötävän myyntiluvan AstraZenecan rokotteelle. Professorin mukaan on mahdollista, että myynti sallitaan vain tietyssä ikäryhmässä.

Mika Rämet
Julkaistua tietoa AstraZenecan rokotteen toimivuudesta iäkkäämmillä on hyvin vähän, muistuttaa Rokotetutkimuskeskuksen johtaja, professori Mika Rämet. Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Rämet huomauttaa, että tällä hetkellä Euroopan suurin ongelma on rokotepula. AstraZeneca ilmoitti perjantaina, että sillä on Euroopassa tuotantovaikeuksia, jotka supistavat rokotetoimituksia EU-maille.

Reutersin EU-lähteen mukaan yhtiö toimittaa vain 31 miljoonaa rokoteannosta maaliskuun loppuun mennnessä, mikä on 60 prosenttia aiottua vähemmän.

– Jos AstraZenecan rokote saa myyntiluvan edes jossain ikäryhmässä, se parantaa merkittävästi rokotteiden saatavuutta, Rämet sanoo.

Professorin mukaan myyntiluvan myöntäminen tulee heijastumaan saatavuuteen kuitenkin vasta tulevina kuukausina, sillä rokotusten valmistuksessa on edelleen ongelmia.

Rokotteiden tarjoama suoja laskee potilaiden iän myötä. Rämet muistuttaa, että rokotteiden tehoa ei voi mitata katsomalla yksin suojatehoa.

– Kaikkein tärkeintä on se, miten rokote suojaa vaikealta tautimuodolta ja kuolemilta, Rämet sanoo.

EU:n terveyskomissaarilta nuhteet

EU sätti maanantaina ruotsalais-brittiläistä AstraZenecaa sen koronarokotelähetysten viivästymisestä. Yritys ilmoitti viime perjantaina, ettei se pysty heti toimittamaan niin paljon koronarokotteita Eurooppaan kuin alun perin laskettiin. Yhtiön mukaan toimitusvaikeuksien syynä on "vähentynyt tuotanto eurooppalaiseen tuotantoketjuun kuuluvissa tuotantolaitoksissa".

Terveyskomissaari Stella Kyriakidesin mukaan EU ei pidä hyväksyttävänä AstraZenecan ilmoitusta rokotetoimitusten viivästymisestä. Hän antoi lausuntonsa EU:n jäsenmaiden ja lääkeyhtiön tapaamisen jälkeen.

– EU ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimiin puolustaakseen kansalaisiaan ja oikeuksiaan, Kyriakides painotti.

Euroopan lääkevirastolta odotetaan lausuntoa myyntiluvasta tällä viikolla

Euroopan lääkeviraston pääjohtaja Emer Cooke on tiistaina Euroopan parlamentin ympäristö- ja kansanterveysvaliokunnan kuultavana ajankohtaisesta rokotetilanteesta. Valiokunnan kuuleminen on alkuillasta Suomen aikaa.

Euroopan lääkeviraston odotetaan käsittelevän perjantaina lääkeyhtiö AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston kehittämän koronarokotteen myyntilupaa.

AstraZenecan rokotteen on odotettu vauhdittavan verkkaisesti alkaneita rokotuksia EU-maissa, mutta yhtiö on kuitenkin jo ilmoittanut, ettei se pysty toimittamaan heti niin paljon koronarokotteita Eurooppaan kuin alun perin arvioitiin.

Joukkorokotusten aloittaminen lykkääntyy Suomessa

AstraZenecan toimitusvaikeudet näkyvät myös Suomessa.

– Tämä hidastaa meidän rokottamisen etenemistä ja varsinkin massarokottamisen vaiheeseen siirtymistä. Sitä, kuinka paljon se hidastaa, on vaikea sanoa tällä hetkellä, koska tietoja saadaan tipotellen, Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek sanoi Yle uutisille sunnuntaina.

Isojen joukkojen rokottamisen piti alkaa Suomessa 8. helmikuuta alkavalla viikolla. Tämä aikataulu perustui siihen, että AstraZenecalta odotettiin satoja tuhansia rokoteannoksia heti aluksi. Nyt niitä olisi luvassa huomattavasti vähemmän.

EU:ssa on hyväksytty tähän mennessä kaksi rokotetta, Pfizer-Biontechin ja Modernan. AstraZenecan olisi kolmas.

Koronapandemia jyllää yhä, mutta Suomi valmistelee suunnitelmia jo seuraavan mahdollisen pandemian vastaisiin toimiin. Voimmeko tietää, milloin ja miten seuraava virus alkaa myllätä maailmaa? Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo kertoo Takaisin Pasilaan -podcastin Marjukalle ja Samille, miten pandemiaksi yltyvät virukset syntyvät ja voidaanko koronaviruspandemian kaltainen kaaos välttää tulevaisuudessa.

Lue lisää:

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

Lähteet: Reuters, Bild, Handelsblatt, Spiegel

Lue seuraavaksi