Hyppää sisältöön

Presidentti Biden allekirjoitti liittolaistensa kritisoiman presidentin asetuksen, joka vahvistaa kotimaista tuotantoa

Presidenttikautensa kolmen ensimmäisen päivän aikana Biden allekirjoitti yhteensä 30 asetusta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kuittasi vaalikampanjansa buy American -lupauksensa allekirjoittamalla kotimaisia tuotteita suosivan presidentin asetuksen maanantaina. Varapresidentti Kamala Harris ja puolustusministeri Lloyd Austin seurasivat vierestä. Kuva: Doug Mills / EPA

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden allekirjoitti maanantaina presidentin asetuksen, jonka myötä kotimaisen tuotannon asema paranee Yhdysvalloissa, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun).

Bidenin jo presidentinvaalikampanjassaan esittelemä "buy American", osta amerikkalaista -lupaus kasvattaa kotimaisten tuotteiden määrää liittovaltion hankintasopimuksissa, kertoo The Financial Times (siirryt toiseen palveluun) (FT).

FT:n mukaan monet Yhdysvaltain liittolaiset ja kauppakumppanit ovat jo etukäteen vastustaneet Bidenin kotimaisten tuotteiden suosimista. Esimerkiksi Kanadan ja usean EU-maan mukaan kyse on protektionistisesta yrityksestä sulkea monikansallisia yhtiöitä pois Yhdysvaltain taloudesta.

– Olen jo pitkään sanonut, että en hyväksy tappiomielialaa, jonka mukaan automaatio ja globalisaatio voivat estää ammattiliittojen työpaikkojen kasvun täällä Yhdysvalloissa, Biden sanoi ennen asetuksen allekirjoittamista.

Kotimaisten tuotteiden lisäämisen lisäksi asetus tulee vähentämään ulkomaisten tuotteiden poikkeuslupia. Tähänkin asti liittovaltion säännöissä on vaadittu, että tietty määrä julkisista hankinnoista tulee olla kotimaisia, mutta näissä säädöksissä on ollut porsaanreikiä esimerkiksi materiaalien, määrien ja sen suhteen, mikä tulkitaan kotimaiseksi tuotteeksi.

– Presidentti uskoo, että voimme elvyttää kotimaisen tuotannon ja teollisuuden voimamme. Iso osa tätä on se, että kun käytämme veronmaksajien rahoja uudelleenrakentaessamme Yhdysvaltoja, ostamme yhdysvaltalaisia tuotteita ja tuemme kotimaan työpaikkoja, presidentin hallinnon edustaja kertoi lehdistölle sunnuntaina.

Presidentin asetus tulee muuttamaan esimerkiksi sen, miten tuotteiden kotimaisuus määritellään.

Biden on ollut työteliäs presidentin asetusten suhteen. Presidenttikautensa kolmen ensimmäisen päivän aikana hän allekirjoitti yhteensä 30 asetusta. Tällä viikolla on määrä tulla lisää teemoittain. Työn alla tulevat olemaan esimerkiksi tasa-arvo-, ilmasto-, terveydenhuolto- ja maahanmuuttoasiat.

Lue myös:

.
.