Hyppää sisältöön

Kouvola ei hae uutta erä- ja luontokulttuurimuseota kaupunkiin – esteeksi nousi liian korkea hinta

Uuden museon sijaintia ei ole vielä päätetty. Aiemmin Kouvola on ollut kiinnostunut museon saamisesta kaupunkiin.

Suunnitteilla olevan uuden museon aihepiirejä ovat esimerkiksi metsästys, kalastus, luonnontuotteiden keräily ja retkeily. Kuvituskuva. Kuva: Jaani Lampinen / Yle

Kouvola ei hae uuden erä- ja luontokulttuurimuseon sijaintipaikkakunnaksi.

Kouvolan kaupunginhallitus päätti maanantaina, että kaupunki ei osallistu museon sijoittumiskilpailuun.

Kaupunginhallituksen jäsen Vesa Vainio (kd.) jätti kokouksessa Jari Käen (ps.) kannattamana muutosesityksen, jossa tuotiin esille museon korkea hinta. Vainio esitti, että Kouvola ei osallistu erä- ja luontokulttuurimuseon kumppanuus- ja sijoittumiskilpailuun.

Vesa Vainio perusteli esitystään sillä, että museon hinta-arvio on noin 20–30 miljoonaa euroa, minkä lisäksi kaupungin vastuulle jäisivät museon vuosittaiset, noin 1,2 miljoonan euron käyttökustannukset.

– Olemme leikanneet muun muassa orkesterilta ja teattereilta satoja tuhansia euroja vedoten kaupunkimme tiukkaan taloudelliseen tilanteeseen. Jos päätyisimme rahoittamaan museota edellä mainituilla summilla, se pakottaisi meidät edelleen leikkaamaan menoja avustusmäärärahoista ja ottamaan lainaa museon rakentamista varten. Tässä taloudellisessa tilanteessa tämä on mahdotonta, Vainio perusteli.

Vainion esitys voitti kaupunginjohtaja Marita Toikan esityksen äänin 11–2. Toikan ehdotus oli, että Kouvola olisi jättänyt hakemuksensa erä- ja luontokulttuurimuseon kumppanuus- ja sijoittumiskilpailuun.

Aiemmin on kerrottu, että museon rakentaminen maksaa arviolta 20–25 miljoonaa euroa riippuen siitä, minne museo tulee ja tehdäänkö sitä varten uudisrakennus vai hyödynnetäänkö olemassa olevaa rakennusta. Valtio tulee todennäköisesti kattamaan ainakin 30 prosenttia rakennuskustannuksista.

Pyhtää haluaisi museon

Suomeen aiotaan perustaa valtakunnallinen erä- ja luontokulttuurimuseo, joka esittelee esimerkiksi metsästystä, kalastusta, luonnontuotteiden keräilyä ja retkeilyä.

Museon sijaintia ei ole vielä päätetty. Aiemmin Kouvola on ollut kiinnostunut museon saamisesta kaupunkiin.

Nyt Kymenlaaksosta ainoastaan Pyhtää aikoo hakea museon sijaintipaikkakunnaksi. Etelä-Kymenlaakson kunnista ainakin Kotka, Hamina ja Virolahti seisovat Pyhtään takana kisassa.

Eri puolilla Suomea kymmenet kunnat ovat olleet kiinnostuneita uudesta museosta. Kiinnostuksensa ovat ilmaisseet esimerkiksi Imatra, Lahti, Tampere, Rovaniemi, Joensuu ja Riihimäki.

Ilmoittautumisaikaa kisaan on tammikuun loppuun asti. Helmikuussa hakemuksensa jättäneiden kuntien joukosta valitaan neljä parasta ehdokasta jatkoon. Museon tulevan sijainnin on tarkoitus selvitä toukokuussa.

Uusi museo tavoittelee sataa tuhatta kävijää vuodessa.

Lopullisen päätöksen museon sijainnista tekevät Maa- ja metsätalousministeriö, Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Museovirasto yhdessä Metsästysmuseoyhdistyksen ja Kalastusmuseoyhdistyksen kanssa.

Lisää aiheesta: