1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turku

Turku pyrkii aloittamaan iltalaivojen koronatestit keskiviikkona – aamulaivoilla todettu viikossa 10 tartuntaa, vain neljännes meni testiin

Aamulaivoilla saapuneita matkustajia on testattu Turussa viime lauantaista lähtien joka aamu. Ulkomailta tulleita matkustajia saapui aamulaivoilla 1 150.

Turku
Silja Galaxy lähtee Turun satamasta.
Silja Galaxy lähdössä Turun satamasta. Kuvituskuva.Petra Ristola / Yle

Turun satamassa on tarkoitus aloittaa iltalaivojen koronatestaus keskiviikosta eteenpäin. Asiantuntijalääkäri Jane Marttilan mukaan ei ole vielä varmaa, onnistuuko testien aloittaminen jo silloin.

Koronatestien tekeminen satamassa on työläämpää ja vaatii enemmän henkilöstöä, kuin esimerkiksi testaus lentoasemalla.

Aamulaivojen ulkomailta tulevat matkustajat on testattu Turussa viime viikon lauantaista lähtien joka aamu. Ulkomailta saapuneita matkustajia oli tullut eiliseen maanantaihin mennessä 1 150. Heistä noin 25 prosenttia hakeutui koronatestiin.

Testatuista matkustajista kymmenellä todettiin koronavirustartunta.

Matkustajat saadaan testattua, mutta testaajia tarvitaan paljon

Perjantaina hallitus tiedotti rajaliikenteen rajoitusten kiristämisestä. Tarkoituksena on, että pienempiä liikennemääriä olisi helpompaa testata. Kiristykset astuvat voimaan tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.

Marttilan mukaan sataman ja lentoaseman testaukset saadaan tehtyä, mutta henkilöstöä ei ole liiaksi käytössä.

Lentoasemalle tulee tällä hetkellä yksi ulkomaan lento viikossa. Satamassa Ruotsista tulevat matkustajat saadaan eroteltua risteilymatkustajien joukosta. Marttilan mukaan Ruotsista tulevien matkustajien määrät laivoilla ovat pieniä.

– Toinen kysymys on, tulevatko he testeihin, mutta pystymme tarjoamaan sen mahdollisuuden, Marttila sanoo.

Viime viikolla Turun kaupunginjohtaja Minna Arve arvioi testiin hakeutuvien matkustajien määrän olevan pieni.

Jane Marttilan mukaan keino nostaa testeihin tulevien määrää on tehdä testaus mahdollisimman helpoksi ja nopeaksi. Koronatestiin ei voi pakottaa ketään.

Lisää aiheesta:

Turun sataman koronatestauksessa yksi positiivinen – vain hiukan yli viidennes meni testiin

Hallitus: Rajojen liikennerajoitukset kiristyvät, kaikki matkustajat halutaan koronatestiin ja sukulaisten oikeus rajanylitykseen tiukentuu

Hallituksen koronarajoitukset: pohjoisessa elämä vaikeutuu, etelän rakennustyömaat eivät pysähdy

Lue seuraavaksi