Korona näkyy ruokakassijonoissa – Turussa alkavat loppua vapaaehtoisten voimat, Raumalla tarvitaan lisää varastotilaa lahjoituksille

Korona on kaksinkertaistanut ruoka-avun tarpeen Lounais-Suomessa. Jaettavaa ruokaa on kuitenkin riittänyt.

Korona on lisännyt ruoka-avun tarvetta. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Koko syksyn jatkunut kiire, avuntarvitsijoiden määrän tuplaantuminen, vapaaehtoisten väsyminen, resurssien puute. Turkulaisen vähävaraisia auttavan Operaatio Ruokakassin toiminnanjohtaja Jari Niemelän lista on pitkä.

– Korona alkoi näkyä meillä heti keväällä. Jonoihin alkoi tulla koronan takia työstään irtisanottuja tai lomautettuja, Niemelä sanoo.

Operaatio Ruokakassi jakaa 5 000 ruokakassia joka viikko. Niemelän mukaan kävijöiden määrä on monessa paikassa tuplaantunut. Esimerkkinä hän mainitsee torstai-iltaiset ruoanjaot Varissuolla.

– Normaalisti hakijoita on noin 400, pahimmillaan heitä oli keväällä yli 700.

Yhdistyksessä on jopa jouduttu miettimään ylärajaa jaettavien ruokakassien määrälle. Ruokaa on ollut saatavilla, mutta pulaa alkaa olla varastotiloista. Vapaaehtoisten jaksaminenkin alkaa näkyä toiminnassa.

– Työtä on yksinkertaisesti liikaa, avuntarvitsijoita on niin valtava määrä, sanoo Niemelä.

Jaettavaa ruokaa on riittänyt. Turun seudun kaupoista saatu hävikkiruoka kattaa 40 prosenttia Operaatio Ruokakassin jakamasta ruoasta. Loput saadaan pääkaupunkiseudulta, josta haetaan ruokaa muutaman kerran viikossa.

Turun kaupunki ei vielä ole päättänyt tämän vuoden avustuksestaan. Viime vuonna kaupunki pienensi summaa 110 000 eurolla.

Porissa tarvitaan lisää vapaaehtoisia

Rauman Seudun Katulähetys jakaa tällä hetkellä yli 700 ruokakassia viikossa. Hakijoiden joukossa on aiempaa enemmän lapsiperheitä ja opiskelijoita.

Toiminnanjohtaja Janne Rantalan mukaan lahjoituksia on saatu enemmän kuin koskaan aiemmin. Yhden ruokakassin sisällön arvo on tällä hetkellä noin 30 euroa. Ruokalahjoituksia on saatu jopa niin hyvin, että varastotila loppuu.

– Viime viikolla meidän piti Eurassa jakaa kolme kassia hakijaa kohden, koska varastot olivat täynnä. Toki tämä on myönteinen ongelma. Parempi näin kuin liian vähän ruokaa, Rantala toteaa.

Korona näkyy myös Porissa Elämän Leivän toiminnassa. Apua tarvitsevien määrä on kasvanut, mutta vapaaehtoisista on pulaa.

– Tämä on meillä uusi ilmiö. Ihmiset pelkäävät koronatartuntaa, vaikka kontakti asiakkaisiin on kassien jakotilaisuuksissa hyvin vähäistä, sanoo toiminnanjohtaja Kim Tapper.