1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pirkanmaa

Abeille suositellaan omaehtoista karanteenia ja penkkareiden siirtämistä, virusmuunnoksia tullut lisää – Yle seurasi Pirkanmaan koronainfoa

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä kertoi tiistaina uusimmat tiedot koronatilanteesta.

Pirkanmaa
Pirkanmaan koronanyrkin infotilaisuus
Pirkanmaan koronanyrkin infotilaisuus

Abeille suositellaan Pirkanmaalla omaehtoista karanteenia. Karanteenia suositellaan 14 päivää ennen ensimmäistä ylioppilaskirjoituspäivää sekä kirjoitusten ajan.

– Tämä suositus on nyt tarkoitettu vain abiturienttien omaksi parhaaksi, jotta jokainen pääsee varmasti kirjoittamaan suunnittelemansa aineet eikä tarvitsisi kirjoituspäivän alla jännittää koronatestin tulosta, pandemiaohjausryhmän puheenjohtaja, TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sand kertoo.

Ohjausryhmä on aiemmin suositellut, että myös penkkariajelut siirretään. Sandin mukaan vahva suositus on, ettei penkkareita järjestetä ennen ylioppilaskirjoituksia. Ne voi järjestää myöhemmin keväällä mahdollisesti, jos koronatilanne sallii. Esimerkiksi lukion vanhojentanssit on suositeltu pidettäväksi toukokuussa.

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä eli koronanyrkki kertoi tiistaina uusimmat tiedot tilanteesta. Ylen toimittajat Anu Leena Koskinen ja Antti Palomaa seurasivat tilaisuutta suorana. Lähetyksen voi katsoa tämän jutun videosta tai Yle Areenassa.

Pandemiaohjausryhmän mediainfossa käsiteltiin Pirkanmaan ajankohtaista koronatilannetta ja alueellisia suosituksia. Asiantuntijoina olivat ohjausryhmän puheenjohtaja, TAYSin johtajaylilääkäri Juhani Sand sekä ylilääkäri Jaana Syrjänen ja apulaisylilääkäri Janne Laine TAYSin infektioyksiköstä.

Suositukset ennallaan

Pirkanmaan alueellinen pandemiaohjausryhmä piti tiistain kokouksessaan muuten nykyiset suositukset voimassa 8. helmikuuta asti. Lista suosituksista löytyy täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Tämän viikon perusteella koronatilanne näyttää paremmalta kuin vähään aikaan. Alkuviikosta Pirkanmaalla on kerrottu 16 tartunnasta, ja sairaalahoidossa olevien määrä on vähentynyt. Rauhaniemen sairaalassa ei ole ollut uusia tartuntoja yli viikkoon.

– Tyypillistä on, että on ryvästymiä eri puolilla. Välillä ne ovat hoivakodissa, välillä opiskelijoilla tai baareissa, Sand sanoo.

Viime viikolla Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella todettiin 125 uutta koronatartuntaa. Koronan ilmaantuvuus sairaanhoitopiirin alueella on kuluneen kahden viikon ajalta 52 tapausta 100 000 asukasta kohden. Pirkanmaa on kiihtymisvaiheessa.

Uhka uusista virusmuunnoksista pitää rajoitukset tiukkoina myös Pirkanmaalla. Hallitus kertoi, että varautumista nostetaan selvästi. Riski epidemian kiihtymiselle on pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan suuri. Rajoitukset on hänen mukaansa nyt syytä pitää vähintään nykyisellä tasolla.

Pirkanmaalla on löydetty nyt yhteensä kolme koronan virusmuunnosta. Kaksi niistä on peräisin Etelä-Afrikasta ja yksi Britanniasta.

Apulaisylilääkäri Janne Laine kertoo, että vaikka tilanne Suomessa on nyt kohtalaisen hyvä, ei voi olla varma jatkosta. Esimerkiksi Irlannissa tapausmäärät ovat kasvaneet yhtäkkiä voimakkaasti.

Opiskelijoiden ketjusta yhteensä 21 tapausta

Tartunnan lähde saatiin selvitettyä Pirkanmaalla 72 prosentissa tapauksista. Samasta perheestä saatiin 27 koronatapausta.

Ulkomaisten opiskelijoiden ketjuun liittyi viime viikolla 21 tapausta. Tampereen korkeakouluyhteisön vaihto-opiskelijoiden keskuudessa on todettu koronatartuntojen rypäs. Noin 30 opiskelijan asuntola on laitettu kokonaan karanteeniin. Tartunnat näyttävät rajoittuvan yhteen asuntolaan.

Suoraan ulkomailta tuli kuusi tapausta.

Ravintolasta tai baarista tartunnan sai kahdeksan henkilöä neljästä eri baarista. Työpaikoilta tuli yhdeksän tartuntaa kuudesta eri työpaikasta. Kavereiden tapaamisesta tuli kuusi eri tapausta ja aikuisten harrastuksista kolme. Muut kaksi tartuntaa olivat yksittäisiä tapauksia.

– Ilahduttavasti oli käyty nyt useammin testeissä, Jaana Syrjänen kertoo.

Lähes puolet tartunnoista todettiin viime viikolla 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä. Viime viikon päätyttyä Pirkanmaalla oli karanteenissa 544 henkilöä.

Viikko sitten asiantuntijat olivat huolissaan baarikäyttäytymisestä Pirkanmaalla. Jopa puolet tunnetuista uusista tartunnoista tuli baareista ja ulkomailta. Neljästä eri baarista tuli kaikkiaan 20 koronatapausta. Nyt määrä oli vähentynyt.

Yhteensä todettuja tartuntoja on nyt Pirkanmaalla 2 255. TAYSin erityisvastuualueella on 11 koronapotilasta sairaalahoidossa. Koronaan liittyviä kuolemia on 51.

Pirkanmaalla on rokotettu noin 13 000 henkilöä koronarokotteella. Kunnissa ei ole päästy rokottamaan ikäihmisiä suunnitellussa aikataulussa, koska rokotteiden saatavuudessa on viivettä.

Lue lisää:

Puolet uusista tartunnoista baareista ja ulkomailta Pirkanmaalla – Yle seurasi koronanyrkin tiedotustilaisuutta

Saavatko lapset ja nuoret pelata sarjapelejä vai eivät? Koronasuositukset kilpaurheilusta hämmentävät ja herättävät kysymyksiä

Lue seuraavaksi