1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Saako uuden sairaalan ovilla sauhutella? – Tumppiläjät herättävät pahennusta, mutta viralliset tupakkapaikat ovat vielä työn alla

Ohikulkijat ja sairaalassa asioineet ovat kiinnittäneet viime päivinä huomiota maassa lojuviin tupakantumppeihin ja roskiin uuden sairaalan seinustoilla.

Jyväskylä
Sairaala Novan päivystyksen sisäänkäynti ja näkymä sisätiloihin.
Sairaala on toiminut täysin uusissa tiloissa vasta noin viikon. Virpi Kotilainen / Yle

Jyväskylässä Keski-Suomen uusi keskussairaala, sairaala Nova aloitti toimintansa täysin uusissa tiloissa viime tiistaina 19. tammikuuta.

Massiivinen muutto potilassiirtoineen oli päätepiste lähes kymmenvuotiselle ja yli 500 miljoonaa euroa maksaneelle uuden sairaalan rakennusprojektille.

Muutto sujui Keski-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan hyvin. Muun muassa koronakriisi on tosin viivästyttänyt ainakin joitakin kalustetoimituksia, eivätkä esimerkiksi hallinnon tilat vielä viime viikolla olleet uudessa sairaalassa täysin valmiit.

Sairaalan sisätilat ovat keränneet jo kiitosta ainakin siitä, että ne ovat varsin "ei-sairaalamaiset".

Uuden sairaalan ulkopuolella, erityisesti sisäänkäyntien tuntumassa pahennusta ovat kuitenkin herättäneet ympäriinsä lojuvat tupakantumpit ja roskat.

Johtajaylihoitaja Heljä Lundgrén-Laine kertoo, että asia on tiedossa ja siitä on jo sairaalassa keskusteltu.

Virallisia, kyltein merkittyjä tupakkapaikkoja ei vielä uuden sairaalan ympäristöön ole saatu, mutta sellaisia on tulossa. Tumppeja siivotaan nyt ovilta ja lähiaikoina ongelmaan voidaan puuttua myös väliaikaisratkaisuin, ehkä roskiksin tai tumppiastioin.

Myös vanhan sairaalan ympäristössä on ollut nimetyt tupakkapaikat ja siellä on edelleen yksi tupakkakatos käytössä.

Tupakointia ei voida esimerkiksi potilailta tai sairaala-alueella liikkuvilta ammattikuljettajilta kieltää, mutta johtajaylihoitaja peräänkuuluttaa toisten huomioimista. Kysymykseen, saako sairaalan ovilla sauhutella hän vastaa näin:

– Johdon kanta on se, ettei ovilla tupakoitaisi. Meillä on tulossa tupakoinnille merkityt paikat ja sinne pitäisi sitten mennä. Toivoisin kovasti, että kunnioitettaisiin savuton sairaala -päätöstä ja linjausta, että sairaalassa ei tupakoitaisi, kuvailee Lundgrén-Laine.

Sairaala on ollut savuton jo vuosia

Tupakan tumppeja ja tulitikkuja penkillä sairaalan edustalla.
Tupakantumppeja on kertynyt viime päivänä muun muassa sairaalan seinustoille.Virpi Kotilainen / Yle

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri kertoo muun muassa verkkovisuillaan, että keskussairaala on ollut savuton sairaala vuodesta 2005 alkaen.

Henkilökunnan tupakointi työaikana on kielletty. Tavoitteena on myös vähentää terveydenhuollon henkilöstön tupakointia.

Savuton sairaala -konsepti on koskenut potilaita syksystä 2006 alkaen. Potilaiden tupakointi sairaalan alueella on sallittu vain tarkoitukseen osoitetuissa paikoissa.

Savuton sairaala tarkoittaa käytännössä myös sitä, että Keski-Suomen keskussairaalassa tuetaan henkilöstöä ja myös potilaita tupakoimattaomuuteen.

Ensimmäisinä päivinä on keskitytty potilaisiin ja hoitoon

Uuden sairaala Novan edusta sisäänkäynnin kupeessa.
Sairaalan seinustalla on penkkejä, mutta roskiksia ei vielä ole. Virpi Kotilainen / Yle

Uusissa sairaalatiloissa ensimmäisen viikon aikana tupakkapaikat eivät ole olleet ykkösprioriteetti, sanoo johtajaylihoitaja. Sairaalassa on keskitytty ensisijaisesti turvaamaan kaikkia potilashoitoon liittyviä asioita.

Uudessa sairaalassa muuttotyöryhmä järjestelee edelleen päivittäin monia käytännön asioita: parkkipaikkoja, taksitolppia, opasteita ja niin edelleen.

Lundgrén-Laine kertoo, että suunnitelmissa on ollut sairaalalle tupakointitiloja, josta savu ei leviä ympäristöön eikä häiritse muita.

Johtajaylihoitaja ymmärtää hyvin, että tupakointi sairaalaympäristössä aiheuttaa pahennusta.

– Kyllä tupakointi sairaalaympäristössä näyttäisi olevan ongelma. Itsekin paheksuen katselen tumppien määrää, joka sairaalan edustalla on ollut. Kovasti toivon ihmisiltä kunnioitusta, ettei sairaalan lähettyvillä tupakoitaisi. Jos on pakko tupakoida sairaalan tuntumassa, niin toivon, että roskista ainakin huolehdittaisiin, painottaa Lundgrén-Laine.

Roskia ja tupakantumppeja sairaalan seinustalla.
Sairaalasta kerrotaan, että tupakointi sairaalan ovilla on tiedossa ja asiaan etsitään parhaillaan ratkaisuja. Virpi Kotilainen / Yle

Lue myös:

Ambulanssien karavaani kuskasi liki 150 potilasta vanhasta uuteen sairaalaan Jyväskylässä – uusi keskussairaala otettiin käyttöön tänään

Lue seuraavaksi