Aloite seurakunnan ja sateenkaariliikkeen yhteistyön lopettamisesta on pantu jäihin Kokkolassa. Haudattu sitä ei silti ole, vaan tekijät haluavat valmistella aloitteensa "paremmin ja rakentavammin".
Neljä Kokkolan suomalaisen seurakunnan seurakuntaneuvoston jäsentä jätti loppuvuodesta aloitteen siitä, ettei seurakunta osallistuisi Pride-tapahtumiin eikä muuhun sateenkaariliikkeen tai Setan toimintaan.
Seurakunnan ei muutenkaan pitäisi heidän mukaansa mitenkään tukea "pyrkimyksiä, jotka ovat ristiriidassa kirkolliskokouksen hyväksymän kirkon normatiivisen käsityksen kanssa avioliitosta yhden miehen ja yhden naisen välisenä yhteiselämänmuotona".
Keskustelua päätettiin jatkaa tammikuussa. Näin ei kuitenkaan käynyt, sillä aloitteen tekijät ilmoittivat muutama päivä ennen kokousta vetävänsä aloitteen pois "vielä tässä vaiheessa".
He toteavat jäävänsä nyt seuraamaan seurakunnan toimintaa ja palaavansa asiaan myöhemmin.
Perehdymme asiaan vielä paremmin ja rakentavammin
Anna-Leena Heikkilä
Asia siis raukesi ja sen käsittely päättyi – tältä erää. Halu saada asiaan linjaus ei kuitenkaan ole poistunut, sanoo Anna-Leena Heikkilä, joka on yksi aloitteen allekirjoittajista.
– Perehdymme asiaan vielä paremmin ja rakentavammin. Se tuodaan aikanaan esille uudestaan, Heikkilä vahvistaa.
Saatu palaute on korostanut suhtautumisen muutenkin selvää kaksijakoisuutta.
– Toiset tykkäävät, että linja on hyvä, toiset taas eivät. Sehän on vähän omantunnon kysymys, miten asian näkee. Ihmiset saavat olla omaa mieltään, sanoo Heikkilä.
Tarkkuutta tarvitaan jo alkumetreillä
Esityksestä heräsi loppuvuonna vilkas julkinen keskustelu.
Seurakuntaneuvoston puheenjohtaja, kirkkoherra Jouni Sirviö ennakoi tuolloin, että aloitteen ottaminen käsittelyyn vaatisi laintulkintaa.
– Se kysymys nousee esiin, kolistellaanko tässä lain rajoja. Laithan eivät ainoastaan kiellä loukkaamasta yhdenvertaisuutta, vaan kehottavat ajamaan sitä, hän pohti.
Myös kirkkohallituksen asiantuntija arvioi, että linjaus vaatii tarkkuutta jo termien määrittelyssä. Hän kehotti pohtimaan jo alkuvaiheessa, mistä linjauksessa oikeastaan olisi kyse.
Sirviön mielestä tällainen lausuma olisi tarpeeton ja sotisi kirkon olemusta vastaan rajatessaan pois joitain ryhmiä.
Aloitteen takana ollut Helena Leppälä muistutti tuolloin, että kyse olisi virallisen yhteistyön lopettamisesta, mutta kaikki ihmiset olisivat luonnollisesti tervetulleita kirkkoon.