1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Modernan rokotteella heikentynyt suojavaikutus koronaviruksen eteläafrikkalaista muunnosta vastaan

Yhtiö harkitsee tehosterokotteen kehittämistä.

koronavirus
Modernan rokotteita suljettavassa pussissa.
Essenin yliopistollisessa sairaalassa Saksassa annettiin Modernan koronavirusrokotteita 18. tammikuuta.Friedemann Vogel / EPA

Lääkeyhtiö Modernan koronarokotteen teho viruksen eteläafrikkalaista muunnosta vastaan ei ole toivotulla tasolla, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Rokotteen on todettu kehittävän Etelä-Afrikan muunnosta vastaan vain kuudesosan siitä vasta-aineiden määrästä, mitä muita muunnoksia vastaan syntyy.

Yhtiö uskoo kuitenkin, että rokote antaa suojaa myös tätä virustyyppiä vastaan. Vasta-aineiden määrä on edelleen riittävällä tasolla, että suojavaikutus kehittyy, yhtiö sanoo.

Financial Times -lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelema Duken yliopiston virustutkija David Montefiori sanoo olevansa yhä "varovaisen toiveikas" rokotteen tehosn suhteen.

– Tehokkuus on voinut hieman laskea, mutta se voi silti olla hyvin tehokas. Toivottavasti teho on yhä 70 – 80 prosentin luokkaa, hän sanoo lehdelle.

Viruksen alkuperäistä kantaa vastaan Modernan rokotteen tehoksi ilmoitettiin 94 prosenttia.

Yhtiö sanoo nyt tarkkailevansa tilannetta. Uusi tehosterokote voidaan kehittää, mikäli sille näyttää olevan tarvetta. Tehoste voidaan lisätä olemassaolevan rokotteen yhteyteen tai antaa omana rokotteenaan.

Analytiikkayhtiö Jeffriesin analyytikko Michael Yee sanoo olevansa vaikuttunut siitä, kuinka nopeasti Moderna kykenee kehittämään tehosterokotteen. Tämä on osoitus siitä mRNA-teknologian joustavuudesta. Modernan rokote perustuu kyseiseen teknologiaan, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kiinan terveysviraston asiantuntijan mukaan COVID-19-rokotteiden muuntaminen vaatii noin kahden kuukauden kehitystyön. Global Times -lehden uutisesta kertoo Reuters.

Euroopan lääkevirasto hyväksyi Modernan koronarokotteen

THL: Modernan rokotetta ensisijaisesti Lappiin – vielä ei tiedetä, milloin rokotetta saadaan pohjoiseen

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi