– Jokainen kiusaamistapaus on liikaa. Hallituksen tavoite on nollatoleranssi, sanoi opetusministeri Jussi Saramo (vas.) tiistaina ministeriön tiedotustilaisuudessa.
Hallitus julkaisi 14 konkreettista toimenpidettä, joilla koulukiusaamista aiotaan kitkeä tällä hallituskaudella.
– Kiusaaminen on nyt harvinaisempaa kuin koskaan 2000-luvulla, mutta silti kiusaamista esiintyy edelleen huolestuttavan paljon. Kiusaaminen myös siirtyy nettiin ja fyysisen kouluympäristön ulkopuolelle.
- Voit katsoa tilaisuuden tallenteen Youtubessa (siirryt toiseen palveluun).
Koulupsykologit, poliisi ja nuorisotoimi estämässä kiusaamista
Kiusaamisen torjunta alkaa jo päiväkodissa, missä lapset saavat lisää tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetusta.
Rehtorien ja opettajien valtuuksia puuttua kiusaamiseen laajennetaan lakimuutoksilla. Rehtori saa esimerkiksi määrätä oppilaan jälki-istuntoon tai poistumaan luokkahuoneesta.
Kiusaajalta voidaan myös jatkossa evätä opiskelu kahdeksi päiväksi. Opetusministerin mukaan hän ei kuitenkaan pääse kotiin, vaan viettää ajan oppilashuollon asiantuntijoiden kanssa. Kouluihin on jo aiemmin päätetty palkata lisää koulukuraattoreja ja psykologeja.
Tarvittaessa kiusaamistapauksia käsitellään niin sanotulla ankkurimallilla, jossa ovat mukana myös poliisi, sairaanhoitaja, sosiaalityöntekijä ja nuorisotyöntekijä. Tarkoitus on ennaltaehkäistä tilanteiden kärjistymistä, radikalisoitumista ja jengiytymistä.
Koulujen halutaan muutenkin tekevän lisää yhteistyötä nuorisotyön kanssa. Nuorisotyöntekijät kohtaavat nuoria myös koulun ulkopuolella, joten heidän puoleensa voi olla helpompi kääntyä kiusaamistapauksissa.
Sairaalaopetusta lisätään niille oppilaille, joilla on haasteita esimerkiksi itsetuhoisuuden tai masentuneisuuden kanssa.
Lisäksi korkeakoulujen tulee varmistaa, että niissä on riittävästi häirintäyhdyshenkilöitä, joille kiusaamisesta tai häirinnästä voi kertoa.
Enemmän tietoa toimivista konsteista
Seuraavan kolmen vuoden ajan opettajille ja rehtoreille annetaan täydennyskoulutusta yksinäisyyden ja kiusaamisen ehkäisyyn ja työrauhaan liittyen. Yliopistoja myös kannustetaan lisäämään näitä teemoja opettajankoulutukseen.
Eri puolilla Suomea on ollut jo käytössä erilaisia tapoja puuttua koulukiusaamiseen. Seinäjoella koulun pihalle on pystytetty hälytysvalotolppa, Nurmeksessa opetetaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja ja Helsingissä kiusatuille osoitetaan nimikkoaikuinen hoitamaan tilannetta.
Nyt näitä konsteja on tarkoitus vetää yhteen ja arvioida Kansallisen koulutuksen arviointikeskukseen (Karviin) perustettavassa arviointitoimielimessä.
Koulukiusaamista käsitellään myös uudella nettisivulla, joka antaa käytännön ohjeita kiusaamistapauksista oppilaille, opettajille ja vanhemmille.
Saramon mukaan uudistusten kokonaishintaa on tässä vaiheessa mahdotonta laskea.
– Toki lähdetään siitä, että kaikki toimenpiteet, joilla on merkittävä kustannusvaikutus, tullaan kunnille korvaamaan. Mutta suurin osa voidaan tehdä ihan nykyisillä resursseilla.
– Ensinnäkin meillä pitää olla kouluissa tarpeeksi aikuisia. Ja tässä haetaan juuri niitä malleja, joilla ne aikuiset voivat tehokkaasti puuttua kiusaamiseen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
Kiusaaminen noussut keskusteluun viime aikoina
Syyskuussa vantaalainen 12-vuotias joutui vakavan väkivallan uhriksi välitunnilla. Koskelan henkirikoksen uhrin epäillään kärsineen kiusaamisesta ja pahoinpitelyistä jo pidempään.
Nämä jäävuoren huiput ovat viime aikoina herättäneet keskustelun siitä, miten koulu voi olla monelle lapsella ja nuorelle niin julma paikka.
Aiheesta voi keskustella keskiviikkoon kello 23 saakka.
Lisää aiheesta: