1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Hämäläisten luontokohteiden suosio räjähti: Komiolla ja Melkuttimella jopa kolminkertaisesti kävijöitä – vain Evo menetti matkailijoita

Kansallispuistoista Päijänteen ja Torronsuon retkeilijöiden määrä kasvoi eniten.

kansallispuistot
Koira istuu mustikan varpujen seassa ja nainen makaa riippumatossa hyttysverkon alla
Luonnossa virkistäytyminen on ollut vahvassa nosteessa koronapandemian aikana.Johanna Talasterä / Yle

Kansallispuistoilla on takanaan ennätysvilkas vuosi. Kasvu näkyi myös hämäläisissa kansallispuistoissa. Luonnossa virkistäytyminen on ollut vahvassa nosteessa koronapandemian aikana. Sekä kansallispuistojen että maastokohteiden käyntimäärät nousivat viime vuonna noin viidenneksen.

Suurimmat kävijämäärien kasvut nähtiin Lopella Komion luonnonsuojelualueella, jossa kävijämäärät kolminkertaistuivat. Noin 30 vuotta sitten perustettu luonnonsuojelualue houkutteli 18 400 kävijää.

Lopella myös toinen retkikohde Melkutin, kasvatti kävijämääriä 125 prosenttia. Retkikohde houkutteli viime vuonna lähes 29 300 ihmistä.

– Kasvuprosentit ovat huikeat, koska laskenta tarkentui ja saimme käyntimäärät koko vuoden ajalta, sanoo puistomestari Anne Halla-Aho Metsähallituksesta tiedotteessa.

Esteettömyys helpotti kulkemista

Päijät-Hämeessä Päijänteen kansallispuiston kävijämäärä oli viime vuonna 29 000, mikä on yli 70 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Hämeenlinnassa Aulangon luonnonsuojelualueen kävijämäärä rikkoi puolen miljoonan rajan. Käyntejä oli 541 800 ja kasvua oli 16 prosenttia.

Tammelassa Torronsuon kansallispuiston kävijämäärät nousi yli 70 prosenttia. Pitkospuita kävi ihailemassa yli 53 600 ihmistä. Myös Liesjärven kansallispuiston polkuja kulki 74 200 kulkijaa. Määrä on 40 prosenttia enemmän aiempaan verrattuna.

Osittain kansallispuistojen kävijämäärien kasvua selittää koronavuoden lisäksi myös se, että esteettömyyteen kiinnitettiin huomiota.

– Liesjärvellä ja Torronsuolla parannettiin tänä vuonna esteettömiä palveluja maaseuturahoituksen avulla. Näin pystymme aikaisempaa paremmin palvelemaan erilaisia käyttäjäryhmiä, sanoo Halla-Aho.

Evo on toiseksi suosituin valtion retkeilykohteista

Sen sijaan Evon retkeilyalue Hämeenlinnassa kiinnosti retkeilijöitä aiempaa vähemmän, laskua oli 2 prosenttia. Evon käyntimäärään vaikutti se, että kaikki kesälle suunnitellut partiolaisten leiritapahtumat jouduttiin perumaan. Siellä kävi kuitenkin 83 100 ihmistä, mikä teki siitä toiseksi suosituimman valtion retkeilualueen koko Suomessa.

Luontoon lähtevien ihmisten määrä näkyy myös esimerkiksi lähikauppojen tulovirroissa, mutta myös luontokohteissa. Retkeilyneuvonnalle on ollut kova kysyntä, ja joillakin alueilla luonnon kestävyys on ollut koetuksella.

Korona sulki keväällä ja kesällä monin paikoin neuvontapisteitä, ja tiedon tarve näkyikin esimerkiksi luontoon.fi -palvelussa, jossa yksittäisten käyttäjien määrä kasvoi puolella.

Lue lisää:

Kansallispuistoissa ennätysvilkas viime vuosi – Metsähallituksen mukaan suosion takana muutakin kuin koronapandemia

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Lue seuraavaksi